Čas za Julije

Poletna imena: julija je rojenih 13 odstotkov deklic, ki so jih starši poimenovali enako, kot je ime sedmega meseca v letu.
Fotografija: Ob leta 2011 je vsaka osma novorojenka dobila ime Julija. A vse niso bile rojene julija.
FOTO Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ob leta 2011 je vsaka osma novorojenka dobila ime Julija. A vse niso bile rojene julija. FOTO Tomi Lombar

Ni vsak mesec primeren za to ime, a julij gotovo je. V Sloveniji živi več kot dvesto moških, ki imajo v rojstnem listu napisano Julij, in skoraj tri tisoč žensk z imenom Julija. Medtem ko je bilo največ prvih rojenih v 40. letih prejšnjega stoletja, je takšno ime za deklice modno od leta 2000, ugotavljajo v republiškem statističnem uradu.

V Sloveniji imamo skoraj 55.000 različnih imen, med katerimi je nekaj tudi takih, ki so enaka poimenovanjem mesecev: april, maj, julij, avgust. April je žensko osebno ime, ki ga ima v Sloveniji deset prebivalk, Maj, Julij in Avgust pa so v osnovi moška imena, a imajo tudi ženske različice.
 

Modni Maj


»Da so Maje majske, saj ima vsaka šesta Maja rojstni dan v maju, smo že ugotavljali. To je približno še enkrat toliko, kot je Maj, rojenih v katerem drugem mesecu. Povezava med imenom Maja in poimenovanjem tega meseca je torej očitna. Podobno velja za moško obliko tega imena: kar 19 odstotkov prebivalcev z imenom Maj se je rodilo v maju,« poročajo naši statistiki.
Do leta 1994 je to ime dobilo razmeroma malo fantkov, potem pa čedalje več in v letu 2003 je število novorojenčkov, ki so jih starši poimenovali Maj, prvič doseglo sto. V vsakem od naslednjih let je bilo vedno večje od sto.

V nasprotju z Majem Julij ni prav pogosto moško ime. Ima ga 206 moških, ki so v povprečju stari skoraj 51 let. Največ jih je bilo res rojenih v juliju (12 odstotkov), vendar pa ne dosti manj tudi januarja in marca. Podobno velja za žensko različico imena: Julija. V Sloveniji živi tri tisoč prebivalk s tem imenom, posebno priljubljeno je od začetka milenija.
 

Julije in Julie


»Od leta 2011 je bilo celo osmo največkrat dodeljeno dekliško ime,« so izračunali v statističnem uradu. Tako je povprečna starost Julij dosti nižja od starosti Julijev; v povprečju imajo 15 let. Julija jih je bilo rojenih le 13 odstotkov. Ime ima tudi angleško različico, Julia. Vseh je 212, julija se jih je rodilo nekaj manj kot 15 odstotkov.

Tudi Avgust je moško ime, ki ga imajo predvsem starejši prebivalci. V Sloveniji jih živi 852 in so v povprečju stari skoraj 65 let. Še nekoliko starejši so Augusti (68 let), le da jih je pri nas mnogo manj: 42. Avgusta se je rodila dobra četrtina Avgustov in približno toliko tudi  Augustov, kar je bistveno več, kot se jih je rodilo v preostalih mesecih. Prebivalk z imenom Avgusta je 56; po letu 1981 se to ime ni več pojavilo.
 

Poletni so tudi Alojzi in Ane


Sicer pa spadajo med poletna imena tudi Alojz, (zimzelena) Ana, Jakob in Jernej. Po podatkih statističnega urada je bil med prebivalci z imeni, ki se pojavijo po več kot tisočkrat, junija rojen vsak četrti Alojz ali Alojzij, julija pa vsaka četrta Ana ali Anica. Razlog tiči v cerkvenem koledarju, ki je dolgo krojil poimenovanja. Sv. Alojz namreč goduje 21. junija, sv. Ana 26. julija, sv. Jakob dan prej, jernejevo pa je 24. avgusta.
 

Komentarji: