Danes gradbišče, čez mesec dni že v središču predsedovanja?

Prenovljen hotel Brdo po novem poimenovan Elegans, po zagotovilih JGZ Brdo naj bi bil končan v naslednjih treh tednih.
Fotografija: Direktor JGZ Brdo Marjan Hribar (na fotografiji levo) in Radenko Mijatović, predsednik NZS sta novinarje prvič popeljala skozi prenovljen hotel Brdo, po novem Elegans. Na fotografiji »skoraj končana« junior suita. FOTO: Jure Eržen/ Delo
Odpri galerijo
Direktor JGZ Brdo Marjan Hribar (na fotografiji levo) in Radenko Mijatović, predsednik NZS sta novinarje prvič popeljala skozi prenovljen hotel Brdo, po novem Elegans. Na fotografiji »skoraj končana« junior suita. FOTO: Jure Eržen/ Delo

Gradbene odre pred vhodom v prenovljen hotel Brdo na Brdu pri Kranju so podrli, dovoz na novo asfaltirajo, vstop v hotelsko stavbo, kjer naj bi bila recepcija, pa obiskovalca sprejme s surovo notranjostjo brez tlakov in goro vzmetnic, zavitih v polivinil. Ob vsem tem se zdi zelo optimistična napoved, da bo že čez tri tedne, torej 21. junija kot prvo gostil srbsko veterpolsko reprezentanco.

Končani še nista ne zunanjost ne notranjost, asfaltiranje dovoza naj bi bilo dokončano do srede. FOTO: Jure Eržen/ Delo
Končani še nista ne zunanjost ne notranjost, asfaltiranje dovoza naj bi bilo dokončano do srede. FOTO: Jure Eržen/ Delo


»Prepričan sem, da bomo ta cilj dosegli,« je včeraj vnovič neomajano poudaril direktor JGZ Brdo Marjan Hribar, ko je novinarje popeljal po »skoraj končanem« hotelu. Po novem se bo imenoval Elegans, po Ischnuri Elegansu oziroma modrem kresničarju, sicer najbolj razširjeni vrsti kačjega pastirja v Evropi in pri nas ter biva tudi v parku Brdo pri Kranju.

image_alt
Pičlih 130 dni za notranjo in zunanjo prenovo


Vse skupaj spominja na delovno mravljišče, po besedah Marjana Hribarja v dveh, kdaj tudi treh izmenah dela po 200 in 250 delavcev na dan. V naslednjih treh tednih jih čaka še dokončanje zunanjosti, posaditev travne ruše, kar nekaj dela bodo imeli še z električnimi in pametnimi inštalacijami, talnimi oblogami, med zadnjimi bodo opremili restavracijo, je napovedal. Na prevzem hotelske kuhinje že čaka znani slovenski kuharski chef z eno Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič, prvo ime gradu Zemono, ki se z odprtjem hotela Elegans podaja v nov večletni projekt oziroma sodelovanje.

Vse skupaj je tri tedne pred napovedanim končanjem prenove eno samo veliko gradbišče. FOTO: Jure Eržen/ Delo
Vse skupaj je tri tedne pred napovedanim končanjem prenove eno samo veliko gradbišče. FOTO: Jure Eržen/ Delo


»Zemono ostaja moj prvi naslov, tam ustvarjam in plemenitim ideje tudi za ponudbo hotela na Brdu in tudi kot njihov zunanji sodelavec bom sledil konceptu, na katerega prisegam že zadnjih trideset let. Gradim na tradiciji, osnovnih sestavinah lokalnega izvora, ki bo v tem primeru celotna Slovenija, in kreativnosti. Ideje za menije tudi za predsedovanje že imamo, pri pomembnejših dogodkih bom tudi sam prisoten in angažiran, sicer pa bo moje zamisli uresničevala odlična kuharska ekipa protokolarne službe,« je povedal za Delo.

Vsak dan v dveh, tudi treh izmenah dela med 200 in 250 delavci.. FOTO: Jure Eržen/ Delo
Vsak dan v dveh, tudi treh izmenah dela med 200 in 250 delavci.. FOTO: Jure Eržen/ Delo

 

Temnosiva v kombinaciji z lesom


Do postavitve loncev in kozic na hotelski štedilnik, kaj šele chefovskih krožnikov na mize se ob pogledu na eno samo veliko gradbišče zdi še daleč, dokončane niso niti hotelske sobe, ki so jih gostitelji najavljali kot že skoraj nared za goste. Tiste, v katere je bilo mogoče pogledati, so v temnosivi barvi, stene ob postelji z oblazinjenim vzglavjem so dopolnjene s tapeto, pohištvo je v svetlem lesu. Predsedniški apartma s svojimi 123 kvadratnimi metri, ki je največja namestitev v hotelu, je z izjemo prekrasnega razgleda proti Storžiču komaj dajal slutiti kaj o svojem domnevnem razkošju. Na balkonu naj bi imel tudi savno.

Nekatere sobe bodo na balkonu imele tudi savno. FOTO: Jure Eržen/ Delo
Nekatere sobe bodo na balkonu imele tudi savno. FOTO: Jure Eržen/ Delo


»Hotel bo po novem imel 123 sob, dvoposteljne bodo merile po 23 kvadratnih metrov, kar je precej razkošno za 4-zvezdični hotel, prve goste pa bomo sprejeli 21. junija, in to bo vaterpolska reprezentanca Republike Srbije, ki bo od tu odpotovala na olimpijske igre v Tokio. Podobno odločitev so sprejeli pred petimi leti, ko so po treningu v Kranju v Riu de Janeiru osvojili zlato kolajno, in zdaj na vse skupaj gledajo malce vraževerno. Za povrhu jih bo tokrat tu sprejel Tomaž Kavčič, častni konzul Republike Srbije v Sloveniji,« je na novinarski konferenci, na kateri je bil v ospredju podpis pogodbe JGZ Brdo o nadaljnjem sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije, ki na tem več kot petsto let starem posestvu domuje od leta 2012. NGZ je njihov najpomembnejši poslovni partner pred kongresnim centrom in protokolom, njuno sodelovanje pa je vredno okoli pol milijona na leto, je razkril predsednik NZS Radenko Mijatović.

image_alt
Predsedovanje z novo, a ne zmagovalno podobo


S prenovljenim hotelom, kakor naj bi ga po načrtih šentruperskega biroja Esplanada arhitekta Ruperta Goleta izvedlo koprsko podjetje Makro 5 gradnje za 11,5 milijona evrov v pičlih 130 dneh, bi po novem na treningih lahko gostili svetovne ekipe, obetajo si tudi goste s poslovnih srečanj in kongresne dejavnosti. V prihodnje načrtujejo še športno dvorano za košarko, odbojko oziroma rokomet, na Brdo pa naj bi se preselil tudi Olimpijski komite Slovenije. Več o tem niso želeli razkriti, poudarili pa so, da se hotelske sobe ponašajo tudi z daljšimi posteljami – z mislijo na košarkarje. V prvem letu, ko se obeta predsedovanje Slovenije Svetu EU, pričakujejo 60-odstotno zasedenost, tudi v naslednjih pa ne veliko več, tja do 70-odstotno.

Preberite še:

Komentarji: