Žanrski križanec Vsepovsod naenkrat z 11 nominacijami

Znani so nominiranci za oskarje, ki jih bodo podelili 12. marca. Duše otoka in Na Zahodu nič novega imata po 9 nominacij.
Fotografija: Razne stavnice veliko nominacij napovedujejo filmu Vsepovsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once). FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Razne stavnice veliko nominacij napovedujejo filmu Vsepovsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once). FOTO: Promocijsko gradivo

Ameriška filmska akademija je zgodaj zjutraj po krajevnem času oziroma ob pol treh popoldne po srednjeevropskem času objavila nominacije za letošnje oskarje, ki bodo že 95. po vrsti podeljeni 12. marca. Nominacije sta oznanila igralca Riz Ahmed in Allison Williams v vseh 23 kategorijah in so bile prebrane v živo iz gledališča Samuel Goldwyn Theatre na sedežu Akademije filmskih umetnosti in znanosti v Los Angelesu. Po svetu so jih lahko spremljali prek globalnega prenosa na spletni strani oscar.com in na različnih platformah družbenih medijev.

In kdo vse bo sedel v dvorani na marčni podelitvi?

Bo največ nominacij za oskarje prejel film Stevena Spielberga Fabelmanovi? FOTO Promocijsko gradivo
Bo največ nominacij za oskarje prejel film Stevena Spielberga Fabelmanovi? FOTO Promocijsko gradivo

Za večji suspenz sta voditelja skakala med kategorijami in najbolj pomembne seveda pustila za konec.

Za oskarja za najboljši film se bodo namreč potegovali Na zahodu nič novega (All Quiet on the Western Front), Avatar: Pot vode, Duše otoka, Elvis, Vsepovsod naenkrat, Fabelmanovi, TÁR, Top Gun: Maverick, Trikotnik žalosti in Women talking.

Za najboljšo režijo je nominirana večina režiserjev zgoraj omenjenih filmov. Režiserski tandem Dan Kwan in Daniel Scheiner Vsepovsod naenkrat, Martin McDonagh za Duše otoka, Todd Field za TÁR, Steven Spielberg za Fabelmanove in Ruben Östlund za Trikotnik žalosti.

Akademijo so s prepričljivo igro v glavnih moških vlogah prepričali Brendan Fraser, ki se je po večletnem igralskem premoru zmagoslavno vrnil v portretu tragičnega lika očeta v filmu Kit režiserja Darrena Aronofskega (Rekvijem za sanje, Rokoborec, Črni labod). Upodobil je 250-kilogramskega univerzitetnega učitelja, ki ga pred smrtjo obišče odtujena hčerka.

Austin Butler se je po enoletnem rigoroznem študiju manierizmov in glasu prelevil v Elvisa Presleyja v filmu Baza Luhrmana in očaral staro in mlado. Vsekakor zvezda v vzponu.

Colin Farrell je nastopil v triumfu irskega režiserja Martina McDonagha Duše otoka, ki je igralca po desetletju spet združil s kolegom Brendanom Gleesonom v intimni zgodbi o prijateljstvu med državljansko vojno na Irskem.

Bill Nighy pa je po mnenju nekaterih kritikov ustvaril življenjsko vlogo v britanski drami Živeti (Living) režiserja Oliverja Hermanusa, adaptaciji japonskega filma Ikiru Akire Kurosawe. Odigral je birokrata, ki se sooči s smrtno boleznijo.  

Paul Mescal je odigral v prvencu škotske režiserke Charlotte Wells Aftersun, zgodbi o nenavadni povezanosti med očetom in hčerjo.

Pričakovano je za najboljšo igralko nominirana Cate Blanchett, ki blesti v filmu Tár kot monstruozna dirigentka Lydia Tár, ki doživlja krizo srednjih let in kreativni mrk.

Michelle Yeoh je odigrala lastnico propadajoče pralnice, ki ji življenje ne pusti dihati, v filmski pustolovščini z elementi znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Ana de Armas je nominirana za vlogo strte Marilyn Monroe v umetniški biografiji Blonde režiserke Joyce Carol Oates.

Andrea Riseborough za vlogo v filmu To Leslie, Michelle Williams pa za vlogo matere v Fabelmanovih.

Prva kategorija, ki sta jo razglasila voditelja ob aplavzu prisotnih iz dvorane so bile nominacije za najboljšo stransko igralko. To so Angela Bassett v Črnem panterju: Wakanda za vedno, Kerry Condon v Duše otoka, Hong Chau v Kitu, Stephanie Hsu v Vsepovsod naenkrat ter Jamie Lee Curtis v Vsepovsod naenkrat.

Med stranskimi igralci so nominirani Brendan Gleeson in Barry Keoghan v Duše otoka, Brian Tyree Henry v filmu Causeway, Judd Hirsch v Fabelmanovih in Ke Huy Quan v Vsepovsod naenkrat.

Za fotografijo so nominirani filmi Na zahodu nič novega, Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths, Elvis, imperij luči in Tár.

V kategoriji mednarodnih filmov (nekdanji tujejezični oskar) so v krogu za oskarja ostali nemški All Quiet on the Western Front, argentinski Argentina, 1985, belgijski Blizu, poljski IA, in irski Tiho dekle.

Za montažo so nominirani Duše otoka, Elvis, Vsepovsod naenkrat, Tár in Top Gun: Maverick.

Slavnostna podelitev oskarjev bo v nedeljo, 12. marca, ob 23. uri po srednjeevropskem času v gledališču Dolby Theater v Los Angelesu. Podelitev bo že tretjič v svoji karieri vodil voditelj večernih oddaj Jimmy Kimmel.

Stavnice niso razočarale

Razne stavnice so največ nominacij napovedovale filmom, kot so Vsepovsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once) o nori pustolovščini kitajske priseljenke srednjih let režiserskega tandema Dan Kwan in Daniel Scheiner, Duše otoka (The Banshees of Inisherin) režiserja in scenarista Martina McDonagha o življenju in prijateljstvu na majhnem, konservativno urejenem irskem otočku ter najnovejši film režiserja Stevena Spielberga Fabelmanovi (The Fabelmans), ki je delno avtobiografska drama oziroma najintimnejši režiserjev film.

Eden od zmagovalcev bi lahko bil tudi film Duše otoka (The Banshees of Inisherin) režiserja in scenarista Martina McDonagha. FOTO Promocijsko gradivo
Eden od zmagovalcev bi lahko bil tudi film Duše otoka (The Banshees of Inisherin) režiserja in scenarista Martina McDonagha. FOTO Promocijsko gradivo

Med igralci so bile stavnice najbolj naklonjene Brendanu Fraserju (Kit), Colinu Farrellu (Duše otoka) ali Austinu Butlerju (Elvis). Med glavnimi igralkami pa Cate Blanchett (Tár), Michelle Yeoh (Vsepovsod naenkrat), Danielle Deadwyler (Till) in Violi Davis (Ženska kralj).

Komentarji: