Konje oblekli v črtast plašč, da bi izvedeli skrivnost zebr

Obade črtast vzorec zmede, da ne upočasnijo in se tako ali zaletijo v žival ali pa odletijo mimo.
Fotografija: Obadi črtastih vzorcev ne marajo.
FOTO: Tim Caro/Reuters
Odpri galerijo
Obadi črtastih vzorcev ne marajo. FOTO: Tim Caro/Reuters

Zakaj imajo zebre črte? Predlogov je veliko: da zmedejo plenilce, da ukanejo zoprne in pikajoče insekte, da so sporočilo drugim zebram, saj niti dva vzorca nista enaka, da se lažje hladijo … A številne te ideje nimajo trdnih dokazov.

Leta 2014 so raziskovalci pokazali, da različne krvosese muhe, ki prenašajo tudi smrtonosne bolezni, zgrešijo pristanek na zebri. Zdaj so se vrnili z dokazi za te trditve, ki so jih objavili v znanstveni reviji PLOS ONE.

Dokazovanja so se lotili v ogradah v kraju North Somerset  v Veliki Britaniji s pomočjo treh zeber, devetih konjev in obadov, ki boleče pičijo, da se dokopljejo do krvi. Konjem so nadeli tri različne plašče: črnega, belega in črtastega.

Črte nikakor niso odgnale nadležnih žuželk, saj so krožile tako okoli zebr kot nepokritih konj. A bližnja analiza posnetkov je pokazala, da obadi v bližini črtastih živali niso upočasnili in so ali odleteli mimo živali ali pa so se v njo zaleteli.

Raziskava je pokazala, da so obadi kar štirikrat redkeje pristali na zebrah kot na konjih. V petih urah neposrednega opazovanja niso opazili niti enega obada, ki bi pičil zebro, v 11 urah opazovanja konj pa so obadi pičili konje kar 239-krat.

Idej, zakaj imajo zebre črte, je kar nekaj. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Idej, zakaj imajo zebre črte, je kar nekaj. FOTO: Amir Cohen/Reuters


Samo pet obadov je pristalo na konju, oblečenem v zebro, v polurnem poskusu, več kot 60 žuželk pa je v enakem časovnem obdobju pristalo na v črno ali v belo oblečenega konja. So pa obadi z enako stopnjo napadali nepokrito glavo v zebro oblečenega konja, so še navedli. Ugotovili so še, da vzorec na žuželke deluje le, ko so v bližini.

»Pokazali smo, da obadi približno z enako stopnjo napadajo zebre in konje, a nato ne pristanejo na zebrah ali na črtastih plaščih, saj ne upočasnijo pravilno. Tako ali odletijo mimo ali pa trčijo in se od živali odbijejo,« je pojasnil Tim Caro s kalifornijske univerze Davis.

Raziskava je lahko v pomoč lastnikom konj, da jih s pravim oblačilom zaščitijo pred pikajočimi insekti, še pravijo raziskovalci.

Več iz te teme:

Komentarji: