Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Lepotec Tris, prvi ris, ki prihaja na Gorenjsko

Pred izpustom v naravo bo Tris v prilagoditveni obori nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje.
Do konca projekta bodo v populacijo vključili štirinajst živali. FOTO: Projektna skupina Life Lynx
Do konca projekta bodo v populacijo vključili štirinajst živali. FOTO: Projektna skupina Life Lynx
A. I.
17. 3. 2021 | 09:43
17. 3. 2021 | 10:02
3:33
V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki bo izpuščen na Gorenjskem, so sporočili člani projekta Life Lynx. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbirali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe in se odločili za ime Tris (triglavski ris). 
 
Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji in spada med najstarejše parke v Evropi. Ob letošnjem praznovanju 40-letnice zakonske razglasitve parka bo prejel prav posebno darilo. V začetku marca je bil v okviru projekta Life Lynx na to območje namreč pripeljan prvi izmed vsaj petih risov, ki bodo doseljeni na Gorenjsko.

Pred izpustom v naravo bo Tris v prilagoditveni obori nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje. FOTO: Projektna skupina Life Lynx
Pred izpustom v naravo bo Tris v prilagoditveni obori nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje. FOTO: Projektna skupina Life Lynx


Pred izpustom v naravo bo Tris v prilagoditveni obori nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje. V tem času je pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna, pojasnjujejo pri Life Lynx. Lokacija obore sicer ni javno znana, mimoidoče pa prosijo, da se ji ne približujejo. Okolico obore nadzorujejo s kamerami ter nadzorniki parka in inšpektorji. 


LIFE Lynx - Prihod risa na Gorenjsko: Tris from LIFE Lynx on Vimeo.

 
Ris je v Sloveniji avtohtona živalska vrsta, ki je po naselitvi leta 1973 prišel tudi na območje Triglavskega narodnega parka. Prvič je bil na tem območju zasleden januarja 1986 v Trenti. Opažene so bile predvsem posamezne živali ali posredni znaki njihove prisotnosti (na primer sledi) v različnih predelih parka. Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park je bil ris največkrat opažen zlasti na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju. Zadnji podatek o dejansko opaženi živali v Triglavskem narodnem parku pa je iz februarja 2018, in sicer iz doline Radovne.

Okolico obore nadzorujejo tudi s kamerami ter nadzorniki parka in inšpektorji. FOTO: Projektna skupina Life Lynx
Okolico obore nadzorujejo tudi s kamerami ter nadzorniki parka in inšpektorji. FOTO: Projektna skupina Life Lynx


Izbirali med 120 imeni

 
Vsak od doseljenih risov dobi tudi ime, tokrat so ga izbrali učenci Skupnosti šol, ki povezuje več kot 7000 učencev iz 39 osnovnih šol z Gorenjske in severne Primorske. Predlaganih je bilo več kot 120 imen, izmed katerih je nato strokovna komisija, ki so jo sestavljali hokejist in ambasador projekta Life Lynx Anže Kopitar, igralec Nik Škrlec, koordinatorica projekta Life Naturaviva Maja Opalički Slabe, Miha Marolt iz Javnega zavoda Triglavski narodni park in ambasadorka Biosfernega območja Julijske Alpe Polona Kenda, izbrala deset imen, povezanih z gozdom, Alpami oziroma gorami, risi, pa tudi imena, ki so lokalno specifična.

V prvem tednu marca so učenci iz 20 različnih šol ponovno glasovali in med imeni Trin, Julijan, Tris, Julij, Kugy, Alpi, Brin, Blisk, Anže, Rožle izbrali zmagovalca – Tris.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine