Namigi prireditev: Anima Musicae, Hatlak & Dolinšek ter Ne-festival

Budimpeški orkester v Križankah, harmonika in čembalo v Mestnem muzeju, v Savinjski dolini pa gledališki festival.
Fotografija: Komorni orkester Anima Musicae FOTO: Arhiv Festivala Ljubljana
Odpri galerijo
Komorni orkester Anima Musicae FOTO: Arhiv Festivala Ljubljana

Sreda, 5. avgustaGLASBA
 

Komorni orkester Anima Musicae


Preddverje Križank, Ljubljana, ob 20.30

Komorni orkester Anima Musicae je z najboljšimi študenti Glasbene akademije Franza Liszta v Budimpešti leta 2010 ustanovil violinist László G. Horváth, tudi sam perspektiven študent. László G. Horváth je zanimanje za komorno glasbo kazal zgodaj in kot dijak osvojil več prvih nagrad. Zgodba orkestra Anima Musicae se je začela z razprodanim debitantskim koncertom. Nase je dodatno opozoril leta 2011 z zmago na 5. mednarodnem glasbenem festivalu Summa Cum Laude v dunajskem Musikvereinu in nato z zmagami na madžarskih tekmovanjih ter v Parizu leta 2014.

Poleg odmevnih koncertov na najsijajnejših madžarskih koncertnih prizoriščih Anima Musicae z velikim uspehom gostuje na evropskih koncertnih prizoriščih in festivalih. Anima Musicae, ki v prevodu pomeni duša glasbe, zrcali neizmerno ljubezen, ki jo orkester čuti do glasbe.GLASBA
 

Duo Marko Hatlak in Eva Dolinšek


Mestni muzej Ljubljana, ob 20.30

Duo Marko Hatlak in Eva Dolinšek Foto Arhiv Imago Sloveniae
Duo Marko Hatlak in Eva Dolinšek Foto Arhiv Imago Sloveniae


Mestni muzej bo v sklopu festivala Poletje v Stari Ljubljani gostil harmonikarja Marka Hatlaka in čembalistko Evo Dolinšek, ki sta za poslušalce pripravila pester program, od Bacha, Mozarta in Stravinskega do Hatlakove avtorske skladbe Harmagong. Marko Hatlak, ki ga je nemški časopis Berliner Morgenpost opisal kot ljubljenca občinstva, se na tujih in domačih koncertnih odrih pojavlja od leta 2000. Od takrat nastopa kot solist, v komornih zasedbah, s simfoničnimi orkestri in z različnimi glasbenimi skupinami, z repertoarjem, ki sega od baroka in »klasike« do tanga in etno glasbe.

Eva Dolinšek je študirala čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za staro glasbo pri prof. Egonu Mihajloviću. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom Barok.FESTIVAL
 

Ne-festival gledališča zatiranih


Več prizorišč, Gornji Grad, ob 20. uri

Mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih Foto Erik Školiber
Mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih Foto Erik Školiber


Kulturno-umetniško društvo Transformator letos že osmo leto zapored prireja mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih. Ne-festival je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev, ki delujejo po metodah gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini, pa tudi drugih ljubiteljev družbenoangažiranega gledališča.

Ne-festival se bo v letošnjem letu zgodil med 5. in 9. avgustom v vasici Gornji Grad v Zgornji Savinjski dolini. Na spregledane, preslišane ali premalo osvetljene problematike bodo na Ne-festivalu opozarjali prek delavnic, predstav in spremljevalnega programa. Že dlje časa aktivno sodelujejo s Centrom starejših Gornji Grad. Pred Centrom starejših bo zapel ženski pevski zbor Kombinat, ob večerih pa bodo v Gornjem Gradu na sporedu številne predstave.

Komentarji: