Namigi prireditev: Cellofest, Petrijin venec in Knjižnica barona Žige Zoisa

Začenja se tretji praznik violončelistov, v MGL gostuje Atelje 212 iz Beograda, od dvestoletnici smrti barona Žige Zoisa pa bodo razstavili njegovo knjižno zbirko.
Fotografija: Cellofest 2019 Foto Cellofest
Odpri galerijo
Cellofest 2019 Foto Cellofest

Torek, 15. oktobra


GLASBA
 

Cellofest Ljubljana 2019


Slovenska filharmonija, Kozinova dvorana, ob 20. uri

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal že tretji festival Cellofest Ljubljana, praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljana bo vključeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico za osemdeset najmlajših violončelistov iz vse Slovenije.

Letošnji festival bo odprl 12-članski Cellofest ansambel, ki združuje eminentne slovenske violončeliste, dejavne doma in v tujini. Kot solista se jim bosta pridružila izjemna in vsestranska glasbenika, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in harmonikar Marko Hatlak.


GLEDALIŠČE


Petrijin venec


MGL, Veliki oder, ob 19.30 uri

Petrijin venec Foto Boško Đorđević
Petrijin venec Foto Boško Đorđević


Petrijin venec je predstava, nastala po znamenitem delu priznanega pisatelja Dragoslava Mihajlovića. Usodo Petrije iz majhne rudarske vasi v Srbiji v dramatizaciji Mile Mašović Nikolić spremljamo z zornega kota Petrije mlade, Petrije mestne in Petrije vdove. Spremljamo njen boj za obstanek, preživetje, pa tudi dostojanstvo. Njena usoda, ki jo določajo odnosi z moškimi, katere je vsaka od njih ljubila, je univerzalna zgodba o ženski in njenem trpljenju, pogojenem s spolno identiteto, kakor tudi o njeni moči in vitalnosti.

Igrajo: Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Djordjević, Jelena Rakočević Cekić, Isidora Minić, Branislav Zeremski in Vladislav Mihailović. Gostuje Atelje 212 iz Beograda.


RAZSTAVA
 

Knjižnica barona Žige Zoisa


Razstavna dvorana NUK, ob 10. uri

Foto arhiv Delo
Foto arhiv Delo


Med knjižnimi zbirkami druge polovice 18. in začetka 19. stoletja je po aktualnosti vsebine ter neposredni vpetosti v razvoj znanosti in kulture na Slovenskem, pa tudi širše, izrazito izstopala knjižnica barona Žige Zoisa (1747–1819), zemljiškega gospoda, industrialca, trgovca, naravoslovca, jezikoslovca ter razsvetljenskega mecena in mentorja.

Na razstavi, s katero bodo zaznamovali dvestoletnico smrti Žige Zoisa, bo predstavljen izbor avtorjev in del iz baronove knjižnice, ki pričajo o njenem kozmopolitskem duhu, pa tudi avtorjev in del, ki odražajo razvoj znanosti in književnosti na Slovenskem, nemalokrat neposredno ali posredno odvisen prav od Zoisovih pobud in spodbud ter mentorstva in radodarne finančne podpore. Poudarek bo predvsem na tistih avtorjih, s katerimi je bil baron v osebnih oziroma korespondenčnih stikih. Razstava bo odprta do 26. aprila 2020.
 

Komentarji: