Namigi prireditev: Zmajev karneval, Bazen in Solistika

Po Sloveniji se bodo čez vikend vrstili pustni karnevali, v Mariboru bo plesna predstava Dalande Diallo v okviru Zimske plesne šole in v Cankarjevem domu predstava v tradiciji glasbenih klovnov.
Fotografija: Zmajev karneval Ljubljana Foto Miha Fras
Odpri galerijo
Zmajev karneval Ljubljana Foto Miha Fras

Sobota, 22. februarjaZA OTROKE
 

Zmajev karneval


Ljubljanske ulice, sobota, 22. februarja, ob 11. uri

Na pustno soboto bo v Ljubljani tradicionalni pustni Zmajev karneval. Pustna povorka se bo pričela na Novem trgu, nadaljevala preko Šuštarskega mosta, mimo Mestnega trga, na Stritarjevo ulico in Prešernov trg, potem pa po Wolfovi ulico do Kongresnega trga. Zaključila pa se bo z rajanjem in podelitvijo nagrad najboljšim skupinam na Kongresnem trgu.

V sklopu pustne povorke se bo letos predstavilo 18 otroških skupin s 600 otroki iz ljubljanskih vrtcev in šol. Poseben del bo namenjen značilnim etnološkim maskam različnih slovenskih pokrajin iz poganskega ljudskega izročila. Sodelovale bodo rusa, orači in pokači iz Pobrežja, koranti iz Pobrežja in Majšperka, Šjme Vrbovo, Halubajski zvončari, koranti iz Lancove vasi in škoromati iz Podgrada. Nastopila bosta tudi Pihalni orkester Bežigrad in bobnarski kolektiv Sherzer Brigade.PLES
 

Bazen


Narodni dom Maribor, Mali oder, sobota, 22. februarja, ob 20. uri

Bazen Foto Saša Huzjak
Bazen Foto Saša Huzjak


V okviru 35. Zimske plesne šole in v okviru Platforme sodobnega plesa – Platforma pred Platformo, napovedujejo prvi predfestivalski dogodek Bazen. Zapuščen bazen piše svojo zgodbo. Njegovo praznino, ki prostorsko in zvokovno odmeva, skušajo zapolniti z gibom in glasom. Bazen, kjer se je čas navidezno ustavil, kjer so ujete subtilne podobe preteklosti… Kjer se reflektirajo odsevi preteklosti v podobah sedanjosti.

Plesno predstavo je skupaj s plesalkami koreografirala Dalanda Diallo, plešejo pa Vanja Kolanovič, Rebeka Rajšek, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura in Nika Zidar.GLASBA
 

Solistika


Cankarjev dom, Klub CD, sobota, 22. februarja, ob 20. uri

Solistka Foto Nejc Saje
Solistka Foto Nejc Saje


Predstava je zasnovana na tradiciji glasbenih klovnov, enem najstarejših zabavnih žanrov, ki se odlikuje z duhovitim in predvsem virtuoznim izvajanjem, tokrat vrhuncev klasične glasbe v inovativnih aranžmajih za nepričakovana glasbila.

A to ni le koncert. Solista se znajdeta na glasbenem tekmovanju z neposrednim radijskim prenosom in niti naduti voditelj se ne zaveda, da sta edina tekmovalca tega dne. Vendar »show must go on« brez prekinitev, saj radio tišine ne prenese. Iznajdljivost in komični zapleti so neizogibni. Nastopajo: Branko Završan, Boštjan Gombač, Marko Brdnik.

Komentarji: