Odmik v (ne)znano

Zdi se, da bolj kot kdaj prej ljudje potrebujemo odklop. Ali vsaj odmik.
Fotografija: Odmik v neznano je lahko zabavna izbira. Pa še lepo dozo dobrih informacij boste dobili. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Odmik v neznano je lahko zabavna izbira. Pa še lepo dozo dobrih informacij boste dobili. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti Miha Kramli pravi, da človek danes v enem dnevu prejme toliko informacij, kolikor jih je prej dobil v dveh letih! Že brez informacij o koronavirusu nas poplava različnih, tudi lažnih, novic, oglasnih sporočil in vsega drugega, kar vidimo na svetovnem spletu, utruja. Zdi se, da bolj kot kdaj prej ljudje potrebujemo odklop. Ali vsaj odmik.

Pri tem imamo zelo radi izgovore. Enkrat imamo preveč dela v službi, drugič vidimo, kaj vse je treba storiti doma, preden si bomo končno privoščili izlet ali vsaj kakšen kulturni dogodek. Zaradi epidemije še dogodki na prostem odpadajo kot jesensko listje. Tako je minuli konec tedna odpadla krasna tradicionalna prireditev Praznik kozjanskega jabolka. In to prav letos, ko je jabolk kot listja in trave!

image_alt
Vode poln čevelj


Če neka stvar odpade, to še ne pomeni, da smo dobili priložnost, da ostanemo v ponorelem svetu, v katerem nas obstreljujejo z vsakovrstnimi informacijami, na koncu pa se ljudje tako ali tako pogovarjajo o najbolj obskurnih. Izhod ali vsaj odmik od običajnega sveta lahko najdemo v naravi. Brez dogodkov. Bolj ko bo kraj, ki ga boste našli, oddaljen, večja je verjetnost, da ne boste srečali nikogar in zadostili vsem zahtevam NIJZ. Ko smo se kljub odpadli prireditvi potepali po Kozjanskem, nam je prijazen gospod svetoval, kam vse naj se povzpnemo, in v smehu dodal: »Med karanteno na tisti poti v dveh mesecih nisem srečal nikogar, niti enega zajca! Le enega inšpektorja.«

Odmik v neznano je lahko zabavna izbira. Pa še lepo dozo dobrih informacij boste dobili. Če je to vendarle preveč za vas, si lahko privoščite odmik v znano. Denimo v znano skladbo, v kateri poznate vsak takt. V knjigo, ki ste jo prebrali že stokrat. V pesem, ki jo poznate od malih nog. Vsaka odmaknjena minuta šteje. Informacije morda potem ne bodo tako zlovešče.

Preberite še:

Komentarji: