Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Zanimivosti

Otrok mora znati delati, a znati mora tudi uživati

Pomembno je, da smo odrasli ozaveščeni in ustrezno spodbujamo razvoj potencialov pri otrocih. Časovni pritisk je ubijalec ustvarjalnosti.
Z ustvarjalnim potencialom se rodimo vsi, je pa nato od naše aktivnosti in predvsem okolja, v katerem živimo, odvisno, kako ga bomo kultivirali. FOTO: Jure Eržen/Delo
Z ustvarjalnim potencialom se rodimo vsi, je pa nato od naše aktivnosti in predvsem okolja, v katerem živimo, odvisno, kako ga bomo kultivirali. FOTO: Jure Eržen/Delo
7. 10. 2022 | 05:00
10:46

V nadaljevanju preberite:

Otroci sodobnega časa so pogosto tako zasedeni, da jim ob šoli in dejavnostih zmanjka časa za branje, igro in druženje, ki je v središču Tedna otroka, ki se izteže v nedeljo. To potrjujejo podatki: v primerjavi z letom 2014 se je delež gospodinjstev, v katerih je otrok občasno povabil prijatelje na obisk, zmanjšal za 13 odstotnih točk, na 79 odstotkov.

Druženje je pomembno za ustvarjalnost otrok, med katerimi so mnogi ujeti v dodatne dejavnosti. Ali starši s tem, ko jim jih omogočajo, zatirajo njihovo samoniklo ustvarjalnost? »Odvisno od narave dejavnosti,« odgovarja dr. Mojca Juriševič z ljubljanske pedagoške fakultete. »Dejstvo pa je, da preveč dejavnosti otroke utruja, saj jim zmanjkuje časa, da bi se lahko poglobili. Časovni pritiski so med najbolj prepoznanimi ubijalci ustvarjalnosti.« Veliko je sicer odvisno od otrok, načelno pa za šolarje prve triade velja, da jih vključimo v dodatno dejavnost, če kaže posebni interes.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine