Pri nas v gosteh znova dvomilijonska jata pinož (VIDEO)

Ogromno ptic je k nam privabila bogata letina žira.
Fotografija: Pinože so ptice severnih krajev. FOTO: Tomaž Mihelič
Odpri galerijo
Pinože so ptice severnih krajev. FOTO: Tomaž Mihelič

V Sloveniji smo po 10 letih spet priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož – ptic severnih krajev. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

O zbiranju velike jate ptic, ki s svojim preletom celo zatemnijo nebo, so društvo obvestili prebivalci Zasavja. »Ko smo prejeli prve klice na društvo, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke,« je o zbiranju pinož povedal Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog pri društvu.

Ptica severnih krajev pinoža (Fringilla montifringilla) je pri nas redna zimska gostja, ki se lahko pozimi pojavi v precej velikem številu. Naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir. Če je tega veliko in je tudi pozimi dostopen, če torej ni snega, se lahko v Sloveniji ptice pojavijo v velikih jatah. »Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega po navadi botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti kot so oster mraz in sneg na severu ter jugu, kar ptice zadrži na določenem območju,« so še sporočili iz društva.V letošnji zimi tako ugotavljajo, da gre za invazijo večjega obsega, ki smo jo v Sloveniji nazadnje imeli  v zimi 2004/2005 na območju Bohorja ter v zimi leta 2008/2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic. Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot ogromna reka ptic. Ravno zaradi te specifične lastnosti smo lahko v zimi 2004/2005 ocenili velikost jate na dva milijona osebkov. Najverjetneje se letošnja jata zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker ni opaziti razkropljenih pinož po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004/2005.

V društvu bodo veseli vašega obvestila na društveni Ornitofon 041 712 796  ali elektronsko pošto dopps@dopps.si, če opazite to izjemno jato.

Komentarji: