Prihajajo avozillasi

V Avstraliji na voljo avokadi, ki so petkrat večji od običajnih.
Fotografija: Avokadi so postali del globalne mrzlične skrbi za zdravje v zadnjih letih. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Avokadi so postali del globalne mrzlične skrbi za zdravje v zadnjih letih. FOTO: Shutterstock

Avstralci se lahko veselijo, da bodo lahko kmalu v svojih brunchih jedli večje porcije avokada. Dva pridelovalca na tej celini namreč gojita avozillase, ki so petkrat večji od običajnih avokadov. Največji med njimi je tehtal 1,8 kilograma, poroča CNN. Iz enega samega sadeža je mogoče narediti toliko guacamoleja, da zadostuje za celo družino.Avozillase so vzgojili v Južni Afriki in so križanci dveh vrst avokada - vzhodnoindijskega in gvatemalskega. V Avstraliji jih goji družina Groves iz Queenslanda, ki ima 400 dreves avokada, 2000 dreves pa jih ima še nek drug pridelovalec v Bundabergu. Prodajajo jih po 12 avstralskih oziroma osem ameriških dolarjev za kos. Vendar pa se jih za zdaj dobi samo v specialiranih prodajalnah v Sydneyju, Adelaidi in Perthu, v veleblagovnicah pa jih ni, saj ponudba ne dosega povpraševanja.


Kremasti in okusni


David Groves zagotavlja, da večji sadež ne pomeni manj okrusa ali kremastosti. Zrel sadež je lepe zelene barve, medtem ko je lupina običajnega avokada nekoliko temnejše barve.

Avokadi so postali del globalne mrzlične skrbi za zdravje v zadnjih letih. Povpraševanje po njih je vsako leto večje. Groves upa, da bodo ljudje še naprej podpirali proizvodnjo avokadov, tako običajno velikih kot gigantskih. »Kupujte avokade, so zelo zdravi in okusni,« pravi.

Komentarji: