Skrivnost do oltarja – kdo je kreator obleke?

Jutri bomo tudi izvedeli, komu je Meghan Markle zaupala oblikovanje poročne obleke.
Fotografija: Modna oblikovalka Sarah Burton je v poročni obleki Kate po mnenju mnogih uspešno združila sodobnost s tradicijo, brez dvoma pa je v ospredje postavila britansko rokodelstvo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Modna oblikovalka Sarah Burton je v poročni obleki Kate po mnenju mnogih uspešno združila sodobnost s tradicijo, brez dvoma pa je v ospredje postavila britansko rokodelstvo. FOTO: Reuters

Ko bo Meghan Markle jutri dopoldne izstopila pred kapelo svetega Jurija na Windsorskem gradu, bo po mesecih ugibanj končno znano, komu je zaupala najbolj pričakovano modno nalogo leta: oblikovanje poročne obleke.

Tedaj bo jasno, ali so se uresničile napovedi modnih poznavalcev, da je najverjetnejši favorit londonska znamka Ralph & Russo, ki jo vodi avstralski ustvarjalni dvojec, par tudi zasebno. Tamara Ralph in Michael Russo, ki sta znamko ustanovila leta 2010, sta se v komaj osmih letih uveljavila z dovršenimi in prefinjenimi oblekami in se s slavnimi naročnicami, med katerimi so bile filmske zvezdnice od Gwyneth Paltrow do Angeline Jolie, prebila na rdečo preprogo.
 

Zaročna obleka je stala 56.000 funtov


Znamka je po pisanju Telegrapha edino britansko ime, ki jo kot hišo visoke mode prepoznava francoska zbornica za visoko modo (Chambre Syndicale de la Haute Couture) in slovi kot največji modni atelje na svetu s 400 zaposlenimi. Ralphova, ki je kreativna direktorica hiše, in Russo, ki skrbi za poslovni del, pa sta prijazno zavrnila odgovor na vprašanje, ali sta dobila naročilo z dvora. Hiša je bila najverjetnejši kandidat predvsem zaradi tega, ker je oblikovala obleko, v kateri se je Meghan Markle pojavila na uradnih zaročnih fotografijah decembra lani. Če je bila zares izbrana, kreacija z njenim všitkom gotovo ne bo poceni. Zaročna obleka je stala 56.000 funtov (skoraj 64.000 evrov), ročno sešita poročna pa utegne biti vsaj dvakrat dražja.

Komu je Meghan Markle zaupala kreiranje poročne obleke? FOTO: Reuters
Komu je Meghan Markle zaupala kreiranje poročne obleke? FOTO: Reuters


V ugibanjih je bil znamki Ralph & Russo tesno za petami v Kanadi rojeni oblikovalec turških korenin Erdem Moralioglu, ki ustvarja v Londonu in je ljub tako Meghan kot njeni bodoči svakinji Kate. Pri Telegraphu, na spletni strani katerega odštevajo ure do poroke, so podrobno razdelali, zakaj med potencialna modna imena lahko uvrstimo še nekdanjega prvega kreativca pri Burberryju Christopherja Baileyja, Stello McCartney, Francoza Rolanda Moureta, newyorško prijateljico para Misho Nonoo, ameriško modno hišo Oscar de la Renta, britanski oblikovalki Jenny Packham in Emilio Wickstead, italijanskega modnega outsiderja Antonia Berardija, modno hišo Alexander McQueen, ki jo je za poroko izbrala Kate, Carolino Hererro in Vero Wang.


 

Združena sodobnost s tradicijo


S ponovnimi objavami in primerjavami Kate kot neveste leta 2011 se je osvežil spomin na njeno obleko s čipkastimi rokavi, zadržanim izrezom, polnim krilom in relativno preprosto vlečko. Prav tako po mesecih ugibanj se je novica, da se je pod njo podpisala kreativna direktorica britanske modne hiše Alexander McQueen Sarah Burton, ki je bila po smrti McQueena do tedaj na položaju komaj več kot leto dni, izvedela šele 29. aprila 2011, ko je Kate Middleton pred Westminstrsko opatijo stopila iz starega rolls roycea. In v hipu je bila ta obleka Sarah Burton – v dotedanjih ugibanjih je kotirala kot najverjetnejša modna oblikovalka –, zaradi elegantne silhuete in predvsem čipkastih rokavov postavljena ob bok obleki Grace Kelly, v kateri je 19. aprila 1956 postala princesa monaška. Avtorica Kellyjine je bila z dvema oskarjema nagrajena kostumografinja Helen Rose, ki je ameriško igralko oblekla za njeni vlogi v štirih filmih, tudi v High Society (Visoka družba) in The Swan (Labod), ki sta v kinematografe prišla istega leta. Ta obleka, ki je bila darilo njenega filmskega studia Metro-Goldwyn-Mayer (zanj je večji del kariere delala tudi Rose), je naposled postala najdražja, kar jih je Rose kdaj zasnovala. Vanjo je bila všita več kot stoletja stara bruseljska čipka s cvetličnimi motivi, pošita je bila z biseri, kmalu po poroki pa jo je Grace Kelly darovala muzeju umetnosti iz njene rodne Philadelphie.

Sarah Burton je v poročni obleki Kate po mnenju mnogih uspešno združila sodobnost s tradicijo, brez dvoma pa je v ospredje postavila britansko rokodelstvo. Tako korzet kot krilo je krasila čipka Kraljeve šole za vezenje s palače Hampton, kako resno so vzeli naročilo, pa dokazuje podatek, da so si med šivanjem vsake pol ure umili roke, vsake tri ure pa zamenjali šivanke, da so bile vselej dovolj ostre in čiste. Izdelovalci poleg vsega sploh niso vedeli, kaj v resnici ustvarjajo; menda so jim dejali, da kostumografijo za televizijsko serijo. V čipke so po starodavni tehniki iz Carrickmacrossa prešili cvetlične motive, z njimi je bila zarobljena tudi tančica. Tesno oprijet in hkrati podložen satenast životec v pasu je bil prepoznaven McQueenov kroj, obleka, ki je na razstavi med junijem in oktobrom 2011 privabila množice ljudi, se je na hrbtu zapenjala z 58 gumbi, ki so se ponovili na hrbtu obleke Katine poročne priče, njene sestre Pippe Middleton, ki jo je prav tako oblikovala Burtonova.


Diana je imela težave z vkrcanjem v kočijo


Kraljevo naročilo ji je prineslo slavo in priznanje red britanskega imperija, ki ji ga je izročil princ Charles, revija Time pa jo je uvrstila na seznam stotih najbolj vplivnih ljudi na svetu. Njena priljubljenost se je kazala tudi v zaslužku blagovne znamke Alexander McQueen, ki je v letu 2013 poskočila za 20 odstotkov, Burtnova pa je posredno pomagala celotni britanski modni industriji.

Na lestvice najbolj ikoničnih in nepozabnih poročnih oblek vseh časov se uvršča tudi poročna obleka pokojne Harryjeve mame, valižanske princese Diane. FOTO: Reuters
Na lestvice najbolj ikoničnih in nepozabnih poročnih oblek vseh časov se uvršča tudi poročna obleka pokojne Harryjeve mame, valižanske princese Diane. FOTO: Reuters


Na lestvice najbolj ikoničnih in nepozabnih poročnih oblek vseh časov se uvršča tudi poročna obleka pokojne Harryjeve mame, valižanske princese Diane. Zaradi naborkov in širokih rokavov ni mogoče zgrešiti obdobja, v katerem je nastala, samo na televiziji pa si jo je na njen poročni dan 29. julija leta 1981 menda ogledalo 750 milijonov gledalcev po vsem svetu. Tudi ta je bila najbolj varovana skrivnost na svetu in po nekaterih virih so menda imeli celo nadomestno, če bi skice prvotne prišle v javnost. Oblikovanje so zaupali Davidu in Elizabeth Emmanuel, izdelali so jo iz svilenega tafta, ki so ga naredili v starodavni predilnici prefinjenih tkanin iz leta 1720 Stephen Walters and Sons v Suffolku, ter stare ročno izdelane čipke iz Carrickmacrossa, ki je nekoč pripadala kraljici Mariji. Za rosno mlado Diano se je vlekla še več kot sedemmetrska vlečka, ročno pošita z bleščicami in 10.000 biseri. Ker je bila obleka tako zelo voluminozna, da je imela Diana težave z vkrcanjem v kočijo, je do katedrale svetega Pavla prispela z zelo zmečano vlečko.
 

Obleko dobila sinova


David in Elizabeth Emmanuel sta bila tedaj zelo mlada oblikovalca, ki sta komaj leto dni prej stopila s kolidža. Telefonski klic, kar Diane osebno, naj ji ustvarita poročno obleko, jima je spremenil življenje. Kot je ob poroki Kate Middleton leta 2011 za BBC povedal David Emmanuel, ne smemo pozabiti, da si je vsak modni oblikovalec na svetu želel položiti svoje roke na Diano in da je bilo to zanju res neverjetno naročilo.

Ko se je Harryjeva babica, aktualna kraljica Elizabeta II. 20. novembra leta 1947 poročila z edinburškim princem Filipom v Westminstrski opatiji, sta od konca vojne minili le dve leti, zato je bil svet zaznamovan s pomanjkanjem in varčevanjem. FOTO: Reute
Ko se je Harryjeva babica, aktualna kraljica Elizabeta II. 20. novembra leta 1947 poročila z edinburškim princem Filipom v Westminstrski opatiji, sta od konca vojne minili le dve leti, zato je bil svet zaznamovan s pomanjkanjem in varčevanjem. FOTO: Reute


Za izdelavo Dianine obleke sta imela komaj tri mesece časa, dokončevala sta jo še večer pred velikim dnem. Po besedah Elizabeth Emmanuel je bilo izredno stresno, vendar o tem niti nista imela časa premišljevati, sploh pa so bila pričakovanja velika, kako bo lady Diana Spencer postala valižanska princesa. Ko se je evforija polegla, sta morala nadaljevati posel, ki pa je tako kot njuno zasebno življenje zašlo v težave; te so se leta 1990 končale z ločitvijo in ločenimi posli. Po poročanju tabloidne revije People sta obleko po Dianini poslednji želji menda dobila njena sinova, princ William in Harry, potem ko je Harry leta 2014 dopolnil 30. rojstni dan.

Komentarji: