Ste vedeli, da med nami živi 74 Miklavžev? (FOTO)

Staro Ljubljano je obiskal Miklavž. Ste bili zraven? 
Fotografija: Miklavž v stari Ljubljani: FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Miklavž v stari Ljubljani: FOTO: Roman Šipić/Delo

Miklavž je danes obiskal staro Ljubljano in s seboj pripeljal tudi Parklje. Tu je še nekaj zanimivosti o prvem izmed svetih mož, ki otroke (in odrasle) obiščejo decembra. 

Miklavži, Angeli in Parklji se med nami sprehajajo vsak dan, ne samo na predvečer goda, ko priljubljeni decembrski svetnik nosi darila. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) v Sloveniji namreč živi 74 Miklavžev in 38 oseb s takim priimkom. Angelsko ime nosi 142 oseb, priimek pa 25. V Sloveniji živi tudi 112 oseb s priimkom Parkelj.

Miklavž v stari Ljubljani: FOTO: Roman Šipić/Delo
Miklavž v stari Ljubljani: FOTO: Roman Šipić/Delo


Največ Miklavžev živi v Osrednjeslovenski regiji. Ime Miklavž je bilo najbolj priljubljeno do leta 1940, v zadnjih šestih letih pa se je po podatkih Sursa rodilo pet dečkov s tem imenom. Priimek Miklavž je najpogostejši na Posavskem, nekaj jih pa živi tudi jugovzhodni Sloveniji in na osrednjeslovenskem, navaja STA.

Tudi ime Angel je najpogostejše med starejšo generacijo. Kar 115 se jih je rodilo do leta 1970, v zadnjih letih pa štirje. Ime Angel največ oseb nosi na Goriškem in v obalno-kraški regiji, priimek Angel pa je izrazito najpogostejši v podravski regiji. Največ Parkljev pa prihaja iz osrednje in jugovzhodne Slovenije.

Komentarji: