Tiha kapsula za videokonference

Zvočno izolirana kabina zaposlenim v poslovnih prostorih odprtega tlorisa zagotavlja mir in nekaj zasebnosti za telefoniranje.
Fotografija: Konstrukcija delovne postaje je jeklena, 95 odstotkov vseh sestavnih delov pa je mogoče reciklirati. FOTO: Framery
Odpri galerijo
Konstrukcija delovne postaje je jeklena, 95 odstotkov vseh sestavnih delov pa je mogoče reciklirati. FOTO: Framery

V času mobilne telefonije je dobre stare telefonske govorilnice vzela pozaba, otrokom bi najbrž zaman razlagali, kaj je to. Toda finsko podjetje Framery je poskrbelo, da se vračajo v modernejši različici. Kot se za digitalno dobo spodobi, so pametne in narejene za malce drugačen namen – sestankovanje po videokonferenčni povezavi.

image_alt
Plečnikova dva kvadratna metra


Finsko zagonsko podjetje, ki sta ga leta 2010 ustanovila Samu Hällfors in Vesa-Matti Marjamäki, je najprej zaznalo potrebo po majhni zvočno izolirani kabini, ki bi zaposlenim v poslovnih prostorih odprtega tlorisa zagotovila mir in nekoliko intimnosti za telefoniranje, v pandemičnem letu, ki je spet vzpostavilo potrebo po osebnem delovnem prostoru, pa je izdelek nadgradilo v tehnološko dovršeno kapsulo.

Ta združuje tehnologijo 4G in digitalni ekosistem z vrhunsko akustiko, ergonomsko oblikovanje pa omogoča prilagoditev telesnim lastnostim uporabnikov. Posebno pozornost so namenili prezračevalnemu sistemu, ki lahko zagotovi štirikrat večji dotok svežega zraka od priporočenega, in po zamenjavi uporabnika v kabini poskrbi, da se zrak v njej zelo hitro zamenja.
 

Znano zaobljeni vogali


Najnovejšo različico videokonferenčne kapsule, povezane v komunikacijsko omrežje, ki omogoča takojšnjo povezavo s tistimi, ki niso v pisarni, bodo v podjetju sproti dopolnjevali skladno s potrebami uporabnikov oziroma spremenjenimi delovnimi okoliščinami.
Vas morda spominja na kiosk slovenskega arhitekta Saše Mächtiga K67? FOTO: Framery
Vas morda spominja na kiosk slovenskega arhitekta Saše Mächtiga K67? FOTO: Framery


Osnovna različica modularne delovne postaje, ki po mehko zaokroženih vogalih spominja na kiosk slovenskega oblikovalca Saša Mächtiga K67, je namenjena eni osebi. Sedež in računalniško mizico v njej je mogoče prilagoditi, nastaviti naslone za roke, lahko se tudi ergonomsko prilagodi stoječemu delu. V večjih kapsulah, namenjenih dvema ali več osebam, so sedišča nameščena tako, da med njimi ni manj kot 1,8 metra razdalje.
 

Samodejno ali analogno upravljanje


Pametne inštalacije in aplikacije, s katerimi je opremljena delovna postaja, omogočajo, da uporabnik na daljavo ali v kabini prek zaslona na dotik nadzoruje rezervacije terminov, vanje lahko integrira svoj digitalni koledar, v prostih terminih pa lahko ravna tudi povsem »analogno«. Ko takrat stopi skozi vrata, se kapsula samodejno rezervira zanj, ko se približa čas naslednje rezervacije, pa uporabniški vmesnik na zaslonu prikaže opozorilo. Dodatna oprema vključuje tudi brezžično polnjenje telekomunikacijskih naprav, vhode za različne vtičnice in USB-ključke; pretok zraka lahko nadzoruje sama naprava ali uporabniki …

Delovne kabine različnih velikosti imajo kolesca in jih je mogoče premikati. FOTO: Framery
Delovne kabine različnih velikosti imajo kolesca in jih je mogoče premikati. FOTO: Framery


Konstrukcija delovne postaje s kolesci, ki zavzema malo tlorisne površine, je jeklena, kar ji zagotavlja požarno varnost, 95 odstotkov sestavnih delov je mogoče reciklirati. Postaja Framery One za enega je široka 100, dolga 122 in visoka 225 cm, dobavljive pa so tudi kabine večjih dimenzij. Proizvajalec daje osnovno različico v trimesečni brezplačni preizkus, po izteku tega časa pa jo je mogoče najeti za slabih 30 evrov na mesec.

Preberite še:

Komentarji: