TV namigi: Ameriške volitve 2020, Gnezda in katedrale ...

Danes bo televizijski spored prilagojen čakanju na volitve v ZDA, a najdete lahko tudi kak zanimiv dokumentarni film.
Fotografija: FILE PHOTO: A voter fills out her ballot during early voting at ONEOK Field in Tulsa, Oklahoma, U.S., October 30, 2020. REUTERS/Nick Oxford/File Photo
Odpri galerijo
FILE PHOTO: A voter fills out her ballot during early voting at ONEOK Field in Tulsa, Oklahoma, U.S., October 30, 2020. REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Torek, 3. novembra

 

Ameriške volitve 2020: Amerika izbira: TV SLO 1 ob 20.55


Slo., 2020. Avtor: Edvard Žitnik. 60 min.
Ameriške predsedniške volitve so politični dogodek leta, ne le za ZDA ampak ves svet, saj država v marsičem oblikuje usodo planeta. In, ker je v beli hiši Donald Trump, eden najbolj protislovnih ameriških predsednikov sodobnega časa, je zanimanje še toliko večje. Ni malo Američanov, ki bi njegovo morebitno zmago razumelo skorajda kot nacionalno katastrofo. A samo dva predsednika, demokrat Jimmy Carter in republikanec George Bush starejši, sta si k pustila vzeti drugi mandat. Na TVS bodo, ko bodo Američani še stali v vrstah pred volišči, povlekli črto pod Trumpova štiri leta v katerih se je zgodilo zelo veliko, a jih je mogoče razdeliti vsaj na dve obdobji: pred izbruhom pandemije in po njem!


Gnezda in katedrale: TV SLO 2 ob 17.55


Milan Dekleva, pesnik, prozaist in romanopisec. 
Milan Dekleva, pesnik, prozaist in romanopisec. 

Slo., 2011. Režija: Brane Bitenc. Dok. film. 60 min.
Film, ki je nastal po scenariju Dušana Šarotarja, je dokumentarni portret slovenskega pesnika, esejista in pisatelja Milana Dekleve. Dekleva se je rodil 17. oktobra 1946 v Ljubljani tržaškima Slovencema. Poznan je predvsem kot pesnik, čeprav piše tudi romane in eseje. Dekleva pa je tudi glasbenik, saj igra klavir in je že kot osnovnošolec sodeloval v mladinskih džezovskih zasedbah. V filmu se na dinamičen in interaktiven način se skupaj z glavnim protagonistom dotikajo temeljnih ustvarjalnih in interesnih področij enega osrednjih literarnih likov aktualne slovenske literature, med katere sodijo tudi glasba, šport in dolgoletno vodenje uredništva otroškega in mladinskega programa TV Slovenija.


Utapljanje v plastiki: TV SLO 2 ob 20.00


Drowning in Plastics. VB, 2018. 2/2. Režija: Tom Watt-Smith. Dok. odd. 60 min.
Na svetu recikliramo le okoli 11 odstotkov plastike, proizvodnja pa še kar narašča. Izračuni kažejo, da bo ob nespremenjenem ritmu letne proizvodnje ta do leta 2050 porasla za 500 odstotkov. Biologinja Liz Bonnin bo obiskala skupnosti, ki se dušijo pod plastičnimi odpadki, in znanstvenike, ki preiskujejo plastiko. Oddajo so snemali po vsem svetu: od Severne Amerike do Azije, od Evrope do Avstralije.


Mož iz ozadja: Kino ob 20.00


Vice. ZDA, 2018. Režija: Adam McKay. Igrajo: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill. Bio. film. 150 min.
Christian Bale je za vlogo prejel zlati globus in bil tudi nominiran za oskarja. Film je sicer prejel osem nominacij za oskarja in zmagal v kategoriji za najboljšo masko in pričesko. Nekdanji podpredsednik ZDA, Dick Cheney, je veljal za možganski trust Busheve Bele hiše. Cheney je postal najvplivnejši podpredsednik v ameriški zgodovini – s svojimi odločitvami je preoblikoval državo in svet, posledice pa so vidne še danes.

Komentarji: