TV namigi: Britanske princese, Elizabeta in Utoya

Kar dva filma z zgodbami z britanskega dvora in filmski oris krvavega pohoda Andersa Breivika.
Fotografija: Nepozabna noč britanskih princes Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Nepozabna noč britanskih princes Foto Tv Slo

Sobota, 18. julija

 


Nepozabna noč britanskih princes: TV SLO 1 ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

A Royal Night Out. VB., 2015. Režija: Julian Jarrold. Igrajo: Sarah Gadon, Bel Powley, Emily Watson, Rupert Everett, Mark Hadfield. Drama. 95 min.


8. maja 1945 je razglašena zmaga nad nacistično Nemčijo in Britanci se prepustijo neizmernemu veselju. Da bi občutili vznemirljivo dogajanje na ulicah, princesi Elizabeth in Margaret zaprosita starše za izhod iz palače. Kraljica nad tem ni navdušena, kralja pa zanima, kaj ljudje mislijo o njem, zato upa, da se bosta hčerki vrnili s kopico odzivov. Nazaj v palačo naj bi se vrnili do enih ponoči, a najprej se spremstvu izmuzne Margaret, nato pa še Elizabeth.

Režiser se je zgodovinske teme lotil s humorjem, v vlogi kralja in kraljice pa boste prepoznali Ruperta Everetta in Emily Watson.

 


Elizabeta: Zlata doba: Planet TV ob 22.35


Vikendova ocena 4 (od 5)

Elizabeth: The Golden Age. Koprod., 2007. Režija: Shekhar Kapur. Igrajo: Jordi Mollà, Aimee King, Cate Blanchett, Laurence Fox, John Shrapnel. Zgod. film. 135 min.


Elizabeta: Zlata doba Foto Planet TV
Elizabeta: Zlata doba Foto Planet TV


Zgodovinska drama spretno izriše portret angleške kraljice Elizabete I, ženske, bojevnice in kraljice, ki je bila ves čas razcepljena med potrebami in dolžnostmi. Cate Blanchett vrhunsko ponotranji lik kraljice, ki mora zatirati svojo ženskost, zato da bi kraljevina ostala neomajna.

Ko na njen dvor stopi drzni pustolovec Raleigh, ki ga je upodobil Clive Owen, njena notranja bitka postane še bolj silovita.

 

Utoya, 22. julija: TV SLO 1 ob 22.55


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Utøya 22. juli. Nor., 2018. Režija: Erik Poppe. Igrajo: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad. Drama. 95 min.


Utoya, 22. julija Foto Tv Slo
Utoya, 22. julija Foto Tv Slo


Kamera spremlja Kajo, ki skuša najti sestro, medtem ko po blatnem otoku kaotično tekajo njeni vrstniki, v bližini pa odmevajo streli Andersa Breivika. Film pretresljivo ponazori stisko in travmo, ki jo preživljajo otroci, hkrati pa storilca potisne v ozadje, da sta on in njegova bolna ideologija zgolj stranski lik, ki si ne zasluži niti bližnjega plana niti imena.

Komentarji: