TV namigi: dva Petra, ki sta zaznamovala naš šport, in Elenina Olivia

Vilfan je košarko najprej zaznamoval kot igralec in nato še kot komentator, Prevc pa je pojasnil svojo odločitev o slovesu od skokov. Nocoj še dva filma.
Fotografija: Peter Vilfan se bori proti še eni legendi košarke, mlademu Draženu Petroviću. Foto TVS
Odpri galerijo
Peter Vilfan se bori proti še eni legendi košarke, mlademu Draženu Petroviću. Foto TVS

Sobota, 17. februarja

Črni Peter (Premiera): TV SLO 1 ob 20.05

Slo., 2024. Režija: Bojan Krajnc. Dok. film. 85 min.

Peter Vilfan je slovenski košarkar, ki je večino svoje kariere igral za Olimpijo. Bil je tudi prvi kapetan slovenske košarkarske reprezentance v samostojni Sloveniji.

Če je bila Manila 1978, vrhunec igralske kariere Petra Vilfana, je bil Istanbul 2017 vrh njegove komentatorske poti. V teh štiridesetih letih je zamenjal državo, sistem, nekaj klubov, reprezentanco, cel kup trenerjev, soigralcev, dvoran, mikrofonov in televizij ... A ena stvar je ostala enaka: strast do košarke.

Dokumentarec zajema pol stoletja jugoslovanske in slovenske košarke, čas, ki ga je Vilfan preživel na igrišču ali ob njem. Ker življenje je igra: lahko jo igraš ali spremljaš. Tretje opcije ni.

 

Pogovor s Petrom Prevcem (Premiera): TV SLO 2 ob 15.05

Slo., 2024. Vodi: Aleš Potočnik. Pog odd. 25 min.

Peter Prevc. Foto TVS
Peter Prevc. Foto TVS

Peter Prevc je v začetku februarja v Planici objavil presenetljivo vest, da po koncu sezone končuje bogato tekmovalno pot.

V posebnem intervjuju je pojasnil svojo odločitev. Kdo mu je na začetku nastopov v svetovnem pokalu najbolj pomagal in kaj bo po koncu skakalne kariere najbolj pogrešal, tudi to bodo gledalci izvedeli v pogovoru z Alešem Potočnikom.

 

Rampage: Veliko razdejanje

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Rampage. ZDA, 2018. Režija: Brad Peyton. Igrajo: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman, Jeffrey Dean Morgan, Jake Lacy. Akc. film. 130 min. 

Vase zaprti primatolog Davis Okoye (Dwayne Johnson) naveže neomajno vez z Georgeom, izjemno inteligentnim odraslim goriljim samcem, za katerega skrbi že od njegovega rojstva.

Po ponesrečenem genetskem poskusu pa se opica nenadoma prelevi v gromozansko besnečo zver. Kar je še huje, kmalu se podobno preobrazijo tudi nekatere druge živali in uničujejo vse, kar se jim znajde na poti, zato se jih Okoye trudi ustaviti in rešiti bitje, ki je bilo nekoč njegov prijatelj.

Film za vse, ki bi radi odklopili možgane in pač uživali ob teptanju Chicaga.

 

Izgubljena hči (Premiera): TV SLO 1 ob 22.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Lost Daughter. ZDA, 2021. Režija: Maggie Gyllenhaal. Igrajo: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard. Drama. 130 min.

Olivia Colman v filmu Izgubljena hči. Foto TVS
Olivia Colman v filmu Izgubljena hči. Foto TVS

Izvrsten film z izjemno žensko igralsko zasedbo je posnet po tretjem romanu pisateljice Elene Ferrante. Istoimenski roman je bil izdan leta 2006, leta 2022 pa smo ga dobili tudi v slovenskem prevodu.

Leda je profesorica literature, ki si poleti privošči študijski dopust na obali, kjer njeno pozornost pritegne mlada mama Nina (Dakota Johnson). Zgodba preskakuje med Ledo v sedanjosti, neodvisno žensko srednjih let z odraslima hčerkama, in njenimi spomini na zgodnje materinstvo.

V filmu je ta preskok še posebej poudarjen, saj starejšo Ledo igra Olivia Colman, mlajšo pa Jessie Buckley. Mlada Leda ostaja doma in skrbi za hčerki, medtem ko si njen mož gradi kariero v znanosti in jo zaradi službenih potovanj pogosto pušča samo s hčerama. Ob tem je Ledina akademska kariera postavljena na stranski tir, vse dokler je njen profesor ne povabi na strokovno konferenco, kjer nepričakovano dobi priznanje za svoje delo.

Komentarji: