TV namigi: Nagrade za znanost, Jacqueline Sauvage in Batler

Podelili bodo 14 nagrad in prizanj za znanost, v filmih, posnetih po resničnih dogodkih, o globini pekla zlorabe in o temnopoltem batlerju ameriških predsednikov.
Fotografija: Žiga Zois Foto arhiv
Odpri galerijo
Žiga Zois Foto arhiv

Sreda, 20. novembra

 

Podelitev nagrad za znanost: TVS 2 ob 20.00


Slovesnost ob podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, Puhovih nagrad, Puhovega priznanja in priznanja Ambasador znanosti RS 2019. Prenos.

V dvorani Grand hotela Union bo potekala slavnostna podelitev nagrad, ki jih podelijo za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Letos bo odbor RS podelil 14 nagrad in priznanj.

Zoisovo nagrado in Zoisovo priznanje lahko prejme raziskovalec v Republiki Sloveniji, ki je s svojimi dosežki trajno prispeval k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije se podeli za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini. Podeljeni bosta tudi Puhovi nagradi za uvajanje novih znanstvenih dosežkov v gospodarsko in družbeno prakso.


 

Jacqueline Sauvage: TVS 1 ob 20.05


Jacqueline Sauvage, c'était lui ou moi. Fr., 2018. Režija: Yves Rénier. Igrajo: Muriel Robin, Olivier Marchal, Alix Poisson, Armelle Deutsch, Samantha Rénier. Drama. 110 min.

Film tedna: Jacqueline Sauvage Foto TVS
Film tedna: Jacqueline Sauvage Foto TVS


Nekega ponedeljka, septembra 2012, Jacqueline Sauvage trikrat v hrbet ustreli svojega moža in ga ubije. Temu sledi razvpit sodni proces, ki je razdelil javnost Francije. Nekateri menijo, da je zločinka, drugi trdijo, da je šlo za samoobrambo, saj je mož več let pretepal njo in otroke.

Kakor koli, na prvem procesu Jacqueline obsodijo na deset let zapora. Toda njene tri hčere, ki vedo, kaj in kako se je v resnici dogajalo, se zavzamejo zanjo in dosežejo, da se proces obnovi ...

Film, posnet po resničnem primeru, dobro prikaže globino pekla zlorabe.


 

Batler: Planet TV 2 ob 21.00


The Butler. ZDA, 2013. Režija: Lee Daniels. Igrajo: Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey. Bio. film. 135 min.

The Butler - Batler Foto Planet TV
The Butler - Batler Foto Planet TV


Leto 1926. Temnopolti mladenič Cecil Gaines v želji po boljšem življenju pobegne z ameriškega juga. Na težavnem popotovanju proti severu pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost: služba butlerja v Beli hiši. In tako Cecil streže osmim ameriškim predsednikom in je priča dogodkom, kot so atentat na Johna F. Kennedyja in Martina Luthra Kinga, gibanje Črnih panterjev, vojna v Vietnamu in afera Watergate.

Delno gumpovska zgodba je čustveno bogat portret nekega časa in neke družine z obilico zvezdnikov, med katerimi še posebej blesti Whitaker.

Film je navdihnila zgodba resničnega butlerja. Eugene Allen, ki je preminil leta 2010, je bil butler v Beli hiši kar 34 let. Javnost je zanj izvedela, ko je Washington Post leta 2008 o njem objavil članek.

Komentarji: