TV namigi: Nov dan in Fantastična ženska

Izbirate lahko med domačim dokumentarcem Žige Virca in dramo, ki je pred tremi leti osvojila oskarja med tujejezičnimi filmi.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Torek, 22. junija


Nov dan: TV SLO 1 ob 20.55


Slo., 2021. Režija: Žiga Virc. Dok. film. 60 min.
Film je zgodba o poti Slovenije do samostojnosti in o žrtvah, ki so nekatere ljudi zaznamovale za vse življenje. Umrli v vojni za obrambo samostojnosti Slovenije predstavljajo tihe akterje tega dokumentarnega filma, to so bili ljudje, ki so za samostojnost naše države plačali največjo možno ceno, s svojimi življenji. Le redko kdo pa se vpraša, kdo so tisti, ki so ostali za njimi, ranjeni in sami? Nekateri med njimi so imeli otroke. Trideset let kasneje so to odrasli ljudje, ki živijo v državi, za katero so umrli njihovi očetje. Zanje je ta tematika bolj osebna kot politična. Zgodba osamosvojitve se v dokumentarnem filmu zrcali skozi njihove poglede na tiste usodne in tragične dogodke in na današnji čas trideset let kasneje.


Fantastična ženska: TV SLO 2 ob 20.50

Vikendova ocena: 5 (od 5)
VIKEND - Una mujer fantastica - Fantastična ženska Foto Tvspored-service Tvspored-service
VIKEND - Una mujer fantastica - Fantastična ženska Foto Tvspored-service Tvspored-service

Una mujer fantastica. ZDA, 2017. Režija: Sebastián Lelio. Igrajo: Da- niela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra. Drama. 105 min.
Tujejezični oskarjevec izpred treh let je film o ljubezni in izgubi ter iskanju samega sebe. V ospredju je Marina, natakarica in pevka v plesnem ansamblu, ki je v srečnem razmerju z nekoliko starejšim ločencem Orlandom. Ko on nenadoma umre, se proti njej obrne tako njegova družina kot policija, predvsem ker je Marina transženska. Tako v njunem razmerju namesto ljubezni vidijo sprevrženost, pri čemer pa to izkazuje zgolj sprevrženost njihove tako imenovane morale. Ta odlični film je prejel številne nagrade tudi zaradi pristno in subtilno obravnavane tematike.


Preverjeno: Pop Tv ob 21.55


Slo., 2021. Vodi: Alenka Arko. Magazin. 60 min.
Pred 30 leti, ko je Slovenija postala samostojna država, je marsikdo razmišljal in si želel, da bi šli po poti Švice, kot svetlega vzora miru, demokracije in blagostanja. Kje je danes Slovenija v primerjavi s Švico? Bili so v Švici, primerjali plače, cene vrtcev, šolanja, cene v restavracijah, trgovinah, cene nepremičnin, način odločanja o pomembnih stvareh, raven demokracije, enakopraven položaj žensk. Kar tri njihova mesta so trenutno med najbolje uvrščenimi na lestvici mest, kjer se živi najbolj kakovostno. Obiskali so tudi tovarno čokolade, sirarne, banke.
 

Komentarji: