Vozi me vlak ... iz Ljubljane v Trst (in nazaj)

Znova je zaživela železniška povezava med slovensko prestolnico in Trstom. 
Fotografija: Vozni red je sicer organiziran tako, da bodo lahko potniki iz Trsta pot nadaljevali z regionalnimi vlaki. FOTO: Slovenske železnice
Odpri galerijo
Vozni red je sicer organiziran tako, da bodo lahko potniki iz Trsta pot nadaljevali z regionalnimi vlaki. FOTO: Slovenske železnice

Po letu 2011 je danes znova zaživela železniška povezava med Ljubljano in Trstom. Vlak bo iz prestolnice proti Italiji vozil dvakrat na dan, vožnja pa bo predvidoma trajala dobri dve uri in pol. Prvim potnikom sta se danes pridružila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič ter vodstvo Slovenskih železnic.

Vzpostavitev železniške povezave je plod prizadevanj ter skupnega interesa Slovenije, dežele Furlanije-Julijske krajine ter Slovenskih železnic in italijanskega državnega prevoznika Trenitalie.

Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da bodo na progi vozile elektromotorne garniture, sicer v lasti dežele Furlanije-Julijske krajine. Vsak dan sta na voljo dve direktni povezavi, ena do Trsta in druga še naprej, do tržaškega letališča ter do Vidma in obratno.Vozni red je sicer organiziran tako, da bodo lahko potniki iz Trsta pot nadaljevali z regionalnimi vlaki, in sicer do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in Trbiža v smeri Beljaka.

Na železniški postaji Trst jih bosta na simbolični uradni otvoritvi pozdravila predsednik Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga in odbornik za prevoze in infrastrukture dežele Furlanije-Julijske krajine Graziano Pizzimenti.

Komentarji: