Vsakdanja kava bo nemara kmalu luksuzna dobrina

Danes je mednarodni dan kave. Do leta 2050 bi se lahko površina območij, primernih za njeno pridelavo, zmanjšala za polovico.
Fotografija: Občutljivi kavovec coffea arabica, katerega plodovi pristajajo v evropskih capuccinih, zahteva zaradi podnebnih sprememb gojenje na vse višjih in vse hladnejših legah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Občutljivi kavovec coffea arabica, katerega plodovi pristajajo v evropskih capuccinih, zahteva zaradi podnebnih sprememb gojenje na vse višjih in vse hladnejših legah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Današnji datum sovpada z mednarodnim dnevom kave. Gre za mlad praznik, ki ga je svet prvič praznoval 1. oktobra leta 2015, prvič v okviru tedanjega Expa v Milanu, organizirala pa ga je Mednarodna organizacija za kavo (ICO), ki so se ji pridružili tudi slovenski kavoljubci.

Ob današnjem mednarodnem dnevu kave znova pozivajo k pravičnejši trgovini s to dobrino za lepšanje vsakdana milijonov, pri tem pa opozarjajo, da bi se utegnila njena cena v bližnji prihodnosti tudi drastično povečati. Zaradi podnebnih sprememb.
 

Pridelovalci kave iščejo druge vire preživetja


Kot pišejo portal Sky News in drugi mednarodni mediji, se revni pridelovalci kave v Peruju soočajo s posledicami podnebnih sprememb, kar skupaj s trenutnimi zelo nizkimi cenami kavnih zrn na svetovnem trgu tamkajšnje pridelovalce odvrača od nadaljnjega gojenja in v preusmeritev k drugim virom preživetja.

Občutljivi kavovec coffea arabica, katerega plodovi pristajajo v evropskih capuccinih, zahteva zaradi podnebnih sprememb gojenje na vse višjih in vse hladnejših legah. Vse več kmetijskih površin za njegovo gojenje ni več primernih.

Medtem ko skodelica kave v kavarnah še ni bila dražja, ostaja znesek, ki ga zanjo dobijo pridelovalci, nizek, pravijo v Mednarodni organizaciji za kavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Medtem ko skodelica kave v kavarnah še ni bila dražja, ostaja znesek, ki ga zanjo dobijo pridelovalci, nizek, pravijo v Mednarodni organizaciji za kavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Nekateri strokovnjaki so prepričani, da bi se lahko do leta 2050 za neuporabno izkazala kar polovica vseh površin, ki jih po svetu namenjajo gojenju kave, kar bi privedlo do dviga cene kave. Kot pravi Catherine David iz ustanove Fairtrade (Pravična trgovina), bi se morala industrija in podjetništvo, ki temeljita na kavi, odzvati s pravičnimi cenami za surovo kavo. Brez ustrezne pomoči pridelovalcem in investicij v sedanjosti utegne kava kmalu postati luksuz, je prepričana.

Tudi omenjeni ICO opozarja na bedo pridelovalcev kave, ki s to dejavnostjo ne zaslužijo za preživetje. Medtem ko skodelica kave v kavarnah še ni bila dražja, ostaja znesek, ki ga zanjo dobijo pridelovalci, nizek, pravijo.

Komentarji: