Wrestling, spopad dobrega z zlom

V Marylandu je potekal vrestling spektakel ''Tribute to The Legends'' na katerem so se pomerile legende tega športa.
Fotografija: Greg Excellent si je pokoril Kena Dixona. FOTO: Jim Watson/Afp
Odpri galerijo
Greg Excellent si je pokoril Kena Dixona. FOTO: Jim Watson/Afp

Ameriški Wrestling, fenomen svetovnih razsežnosti, je Hulka Hogana in njegov zaščitni znak, trganje majic, pustil daleč v osemdesetih letih. WrestleMania, osrednji spektakel tega “športa”, ki je danes mešanica resničnostnega šova, hollywoodskih zapletov ter borilnih in cirkuških veščin, je letos praznovala že 33. leto delovanja.

Od sredine osemdesetih let naprej smo tudi pri nas po televiziji spremljali dogajanje v takratni World Wrestling Federation (WWF), zabavljaško različico rokoborbe, v kateri so rezultati v naprej dogovorjeni in zrežirani, udarci ter poškodbe pa zelo resnični. Junaki ameriškega šova pa so s pojavom WrestleManie (osrednji wrestlinški dogodek) leta 1985 in v povezavi z glasbeno postajo MTV postali globalni zvezdniki.

Slava ''pretepačev'' z zvenečimi imeni, kot je bil Hulk Hogan in podobni, je kmalu presegla rokoborski ring; začeli so se pojavljati v filmih, televizijskih serijah, pogovornih oddajah, časopisju in televizijskih oglasih, njihove podobe pa so se prodajale na domala vseh izdelkih. Pravila igre so bila takrat zelo preprosta, zelo disneyjevska – šlo je za bitko dobrega in zla, prijaznih proti hudobnim, kjer so na koncu vedno zmagali prvi, in v Ameriki je bilo vse lepo in prav. Vsaj na videz.

Komentarji: