Bivši se predstavi

Naj bo ženska še tako dobra in uspešna, na njeni mizi za večerjo ni krožnika za – bivšega.
Fotografija: Čez polja in travnike FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Čez polja in travnike FOTO: Getty Images/istockphoto

Če Šarčev zagorski kandidat Rudi Medved ne bi imel tolikšne novinarske, uredniške, direktorske in javnoupravne kilometrine, kot jo ima, bi mu Zagorjani pripisali, da jim na facebooku piše novo hvalnico norosti. Kaj je Medved storil takega? Stvar je, takole slab mesec pred volitvami, precej resna. Ljudje namreč poročajo o nelagodnih občutkih. Kot tedaj, kadar jih ima kdo za norca.

Kot podpredsednik združenja Zagorje gre naprej (ZGN)  jih je Medved na facebooku takole nagovoril: »Po dolgoletni podlagi v novinarstvu, kulturi in občinski upravi se podajam na volitve za poslanca Državnega zbora. Skupaj s prijetnimi, dobronamernimi in kompetentnimi ljudmi skupnosti Liste Marjana Šarca. /…/ Ob tem pa sem bil, sem in bom tudi v prihodnje del uspešne zagorske ekipe župana Matjaža Švagana.«

Zagorjani so takoj zastrigli z uhlji. Gre k Šarcu, pa bo še kar del Švaganove ekipe? Gre h kompetentnim, prijetnim dobronamernežem s Šarčeve liste, njegovo srce pa bo do konca bílo za – uspešnega Švagana in njegovo Zagorje gre naprej.? Oprostite! Če se moški omoži z drugo, ga za prvo ni več; če si ustvari novo prihodnost, zanjo postane preteklost. Naj bo še tako dobra in uspešna, z  njo se bivši ne bo več bahal in na njeni mizi za večerjo ne bo več krožnika zanj. Skratka: ne sporočajte bivši iz krila druge, da ste bili, ste in boste vedno njeni! Ker bo rekla, da jo imate za norca.

Rudiju Medvedu se je zgodilo prav to. Iz Šarčevega »objema« je Zagorjanom sporočil, da bo vedno – Švaganov, pri čemer pa jim je zamolčal umazano podrobnost: da se v bitko za glasove za Šarca podaja brez politične podpore Švaganovega združenja Zagorje gre naprej, ki pri Zagorjanih še vedno uživa ugled stranke, ki ni naprodaj nikomur - tudi svojemu podpredsedniku ne. Tako rekoč bivšemu podpredsedniku. Poleg tega bo v primeru izvolitve njegovo novo delovno mesto v državnem zboru in ne več v zagorski občinski upravi.

Zaradi vsega tega, vidite, so Zagorjani Rudiju Medvedu skoraj pripisali, da piše posebno izdajo – »fejkbuške« hvalnice norosti. In mu zavajanje kot Trboveljčanu hudo zamerili. A ta teden se je Medved Zagorjanom oddolžil za spodrsljaj in je na taistem facebooku istim prijateljem, ki so mu že za prvi zapis podarili več kot trideset všečkov, citiral Kina Hubbarda: »Vedno ste želeli voliti najboljšega kandidata, pa nikoli ni kandidiral.« S pripisom: »Zdaj kandidiram. (Rudi Medved)« Ste vedeli, da je bil Hubbard – humorist?

V Zagorju že odštevajo dni do 3. junija. Slišim, da gre zagorsko odštevanje takole: Drnovšek (Janez iz LDS), Švagan, Katarina (Hočevar z Državljanske liste), Dolinšek (Marjan, s SMC) …

V Trbovljah scena še zdaleč ni tako napeta. Za kar je, pravijo, poskrbel sam Aleš Leko Gulič, ko se je odločil kandidirati v Zagorju. Nekdanja prva »coklja« Katarine Kresal, LDS, je sklenil pozabiti na neoliberalne vrednote, na katere je nekoč prisegal in se boriti za nove, drugačne. Tovariš Leko, nekoč enako kot Medved novinar in urednik, bo v Zagorju tokrat kandidiral za Levico. Zagorjani se že ogrevajo za junijski spektakel. Kaj se ne bi? Niso še doživeli, da bi se za njihove glasove tepla dva - Trbovca.