Britof, konji in razne mačke

Bil je eden tistih, ki bi hvalil mačko, samo da bi prodal – konja.
Fotografija: Bogdan Barovič, ko je bil župan Trbovelj. FOTO Polona Malovrh
Odpri galerijo
Bogdan Barovič, ko je bil župan Trbovelj. FOTO Polona Malovrh

Ko bo predvolilna vročica mimo, nam bo najbrž jasno tudi, kdo je imel v Trbovljah več pravice, da se zjoče: žalujoči za pokojniki, ki so našli zadnji dom na našem pokopališču, ali trboveljski volivci? Kajti človeka, ki te dni obišče pokopališče v Gabrskem, tik potke do mrliških vežic pričaka predvolilni plakat, pred katerim za stotinko sekunde zastane vsaka noga. Še kmetijskega ministra Dejana noga bi, če bi prišel mimo, tako poln življenja je. Plakat, mislim. Minister Židan iz SD je sicer tisti,  ki si ga bomo zapomnili po najbolj uglajenem predvolilnem odnosu do novinark. Kajti od vseh prvakov strank zna samo on, ko mu neizprosna Petra Kerčmar na soočenju na Pop Tv skoči v besedo in zastavi kar se da zoprno vprašanje (no, v resnici nič bolj zoprno kot drugim), torej, od vseh prvakov zna v novinarko najbolj mili pogled usmeriti prav minister Dejan. Ko pa se še prestopi z noge na nogo in odgovor začne z obotavljajočim  »gospa Petra«, se mehkoba s srca preseli na kolena, pa če je novinarki ime Petra ali pa kako drugače ... A pustimo zdaj osebne izpovedi. Vrnimo se k plakatu na trbovskem britofu.

Tik potke do mrliških vežic torej na tleh stoji plakat z rdečelaso lepotico, domačinko Sibilo, ki se bori za glasove Židanove stranke. Sibila je na facebooku zapisala, da plakati, s katerih nas gleda, niso po njenem okusu. Pa s plakati ni nič narobe. Nesrečna je samo lokacija: na britofu, ki spada pod Komunalo, ki jo vodi pomemben član SD Milan Žnidaršič. Človeka ima, da bi se zjokal nad prepadom, ki očitno zija med vodstvoma lokalne SD in centrale … Spominja na opis človeka v nekem romanu. Bil je eden tistih, je pisalo, ki bi hvalil mačko, samo da bi prodal – konja. Trboveljska SD je očitno ena tistih, ki svojo mačko, pardon, Sibilo, hvali celo »žalujočim ostalim«, samo da bi – stranka, seveda -  prišla na konja.
 
Tačas imajo v Zagorju drugačne skrbi. Župan Matjaž Švagan, ki so mu podtaknili, da igra dvojno politično igro – v resnici ne igra nobene, ker nikjer ne kandidira -, se zadnje čase toliko pojavlja v javnosti, da so se Zagorjani pričeli spraševati, kaj se dogaja. Povsod ga je videti! Kot da gre on na volitve in ne njegova bivša desna roka Rudi Medved. Recimo v Ivančni Gorici imajo praznik in glej ju: v prvi vrsti Janez Janša in podpredsednik Državnega sveta Švagan! V Trbovljah odprejo predpraznično Prvojunijsko razstavo in glej ga: v prvi vrsti prvi Zagorjan Švagan!
 
S slednjim ne bi bilo nič narobe, če bi prišla umetnine v čast Trbovljam pogledat tudi prva trbovska gospodična Jasna Gabrič. A je lahko njihov avtor, bivši župan Bogdan Barovič, veselje nad praznikom Trbovelj, nad rezultati 23-letnega umetniškega ustvarjanja in 97 samostojnih razstav delil le s prvim – Zagorjanom. Kultura nikoli ni bila v gospodičninem srcu. Zato pa sta se morala republiški javni sklad za kulturne dejavnosti in občinska zveza kulturnih društev iz kulturnega centra preseliti v klet Rudarskega doma, v prostor z dvema linama, pobeljen čez noč, z vhodom, rezerviranim za omikane zgolj do 1,60 metra višine, ki jim za povrh ne sme nagajati mehur, saj je novi dom trbovske ljubiteljske kulture brez lastnega prostora za odtočit. Namesto tega v njem kraljujeta radon in vlaga. In danes popoldne ga bodo slovesno odprli …  Ob tej priložnosti bosta vodstvi sklada in občine pa še kdo, ki jih je projekt združil,  najbrž polno hvalili konja, da ja ne bo kdo opazil crknjene mačke po imenu Kultura.