Hvalnica petokraki

Za dan upora je v Zagorju izginila rdeča zvezda, za sejo občinskega sveta pa miza direktorja občinske uprave Rudija Medveda.
Fotografija: Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju v Zagorju. FOTO: Lovro Rozina/
Odpri galerijo
Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju v Zagorju. FOTO: Lovro Rozina/

V Švaganovi deželi, ki ji geografi rečejo tudi zagorska dolina, so se začele dogajati čudne stvari. Za dan upora izgine rdeča zvezda, za sejo občinskega sveta pa miza direktorja občinske uprave Rudija Medveda! Zagorjani pravijo, da ne gre za črno magijo. Da so se čudeži začeli, kar je Rudi od zagorskega MŠ prestopil h kamniškemu MŠ. Od Matjaža Švagana k Marjanu Šarcu.
 
A pojdimo po vrsti.
 
Tudi letos so se v Zagorju odločili kar najbolj spoštljivo pokloniti prazniku upora proti okupatorju. Za osrednjo občinsko prireditev so rezervirali oder kulturnega centra, naročili ikebano, kot se spodobi, poskrbeli za primeren scenarij in medse povabili samega predsednika države Boruta Pahorja. Priprave so potekale kar najbolj skrbno. Za scenarij se ni bilo bati, saj so ga zaupali samemu Šarčevemu kandidatu in direktorju občinske uprave Medvedu, za primeren izbor recitacij pa tudi ne, ker je skrb nad njimi prevzel predsednik zagorskega borčevskega združenja Miloš Prosenc.
 
Za rožice, ki jim je po scenariju pripadla stranska vloga, a se je  potem stvar tako zasukala, da so po usodnem naključju na koncu odigrale glavno vlogo, je seveda poskrbela cvetličarka. Gospa je umetnica v svoji stroki. Svojo kreacijo je zaupala tudi facebooku. In kreaciji res ni bilo kaj očitati: sestavljena je bila iz belih in rdečih cvetov, ki rastejo pod Triglavom iz kartona, nad vsem pa se je vila rdeča petokraka. Kot se za vsebine, ki jih človek zaupa facebooku, spodobi, je fotografija zakrožila in ikebana je bila deležna vseh pohval. A glej ga zlomka. Na prireditvi vsem pohvalam navkljub zvezde nikjer! Mnogi so jo pogrešali! Ne vemo, ali tudi predsednik Pahor. Zagorskim borcem pa je zelo manjkala. Niti čudovita zakuska po prireditvi ni preprečila, da bi pozabili na petokrako, ki je ni bilo. Zato so začeli spraševati, kam, kdaj in zakaj je izginila. V bistvu jih je zanimalo, koga je zmotila. Kot zdaj vedo povedati v Zagorju, ni zmotila nikogar. Je pa Rudi Medved še pravi čas, torej še pred prireditvijo, preprečil najhujše: da bi zvezda v ikebani, na tleh, sredi odra zmotila – predsednika države! Kajti. Menda je obstajala velika možnost, da predsednik prek nje ne bi videl – na oder …
 
Nakar miza. Na sejah zagorskega občinskega sveta je v funkciji vedno čuda miz: nekaj za svetnike, nekaj za novinarje, spet nekaj miz za goste, pa za snemalne naprave in za opremo, mize za občinske uradnike in na čelu omizja vedno še dve mizi: ena za župana, druga za njegovo desno roko Medveda. In prav slednja je na zadnji seji, bilo je v ponedeljek, dobila – noge. Pravzaprav so priče o njej govorile v ednini: da je dobila eno nogo. Pred sejo sta bili na začelju sejne dvorane še dve mizi. Na sami seji je od dveh ostala ena. In zanjo je sedel - župan Švagan. Kandidat Medved je bil opažen, kako deli mizo z  ostalimi občinskimi uradniki … Zagorjani že ves teden ugibajo o razlogih. A brez potrebe. V bistvu je samo župan Švagan preprečil najhujše. Obstajala je namreč velika možnost, da svetniki med dvema mizama ne bi že v prvo ločili, da je pri odločanju v dobro zagorske doline samo ena prava … Od zagorskega MŠ, kajpak.