Kakšen vonj ima varnost

Slovenska politika, ki je na začetku tedna v Moskvi pihala na dušo ruskemu premieru Dmitriju Medvedjevu, konec tedna generale prepričuje, kako pomembno za Slovenijo je članstvo v Natu.
Fotografija: NATO peace-keeping mission KFOR marks 20th anniversary of their formation during a ceremony in Pristina, Kosovo, June 11, 2019. REUTERS/Laura Hasani - RC16AFD71590 Foto Laura Hasani Reuters
Odpri galerijo
NATO peace-keeping mission KFOR marks 20th anniversary of their formation during a ceremony in Pristina, Kosovo, June 11, 2019. REUTERS/Laura Hasani - RC16AFD71590 Foto Laura Hasani Reuters

Ceste od letališča do Ljubljane in ceste po mestu so včeraj in danes polnila protokolarna vozila. Ob glasnih zvokih siren in občasnih zaporah cest prevažajo okoli 400 udeležencev konference načelnikov obrambnih sil 29 članic zveze Nato.

»Tako zveni varnost,« je nasmejani policist odgovoril kolesarju ob eni od zapor, ko ga je ta vprašal, kaj se dogaja. Z vsemi temi generali je Ljubljana danes morda najvarnejše mesto v Evropi. Seveda bi kak pesimist z zelo črnim smislom za humor pomislil prav nasprotno, množica generalov je iz slovenske prestolnice za en dan naredila legitimno vojaško tarčo za vse, ki Nata ne marajo.

Ne le talibi, tako imenovana Islamska država in podobne spake, tudi naši slovanski bratje Srbi in Rusi postanejo živčni, ko se jim preveč približa Nato. Slovenska politika, ki je na začetku tedna v Moskvi pihala na dušo ruskemu premieru Dmitriju Medvedjevu, konec tedna generale prepričuje, kako pomembno za Slovenijo je članstvo v Natu in kako bo Slovenija naredila vse, da izpolni obveznosti do zaveznikov. Pogosto se zdi, da je Slovenija obtičala v jugoslovanski vlogi neuvrščenih. Le kaj si o slovenski lojalnosti mislijo bratje? In kaj zavezniki?

Malo verjetno je, da bodo predsednik Borut Pahor, minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica generalštaba Alenka Ermenc danes zaveznikom razkrili zoprno resnico, da na poti do uresničitve slovenskih obljub zaveznikom stoji zunanja partnerka vladajoče koalicije.

Levica je namreč prav včeraj za dobrodošlico generalom vlado pozvala k takojšnjemu umiku Slovenske vojske iz Afganistana, že dalj časa nasprotuje tudi nakupom novih oklepnikov. Od vlade pa zahteva, da pri glasovanjih znotraj struktur Nata o vojaških misijah in operacijah zagovarja politike miru in nenasilja.

Generali, ki na vojaškem odboru Natu svetujejo glede vojaške politike in strategije, jezika Levice ne razumejo. Gotovo pa razumejo, da zavezništvo tako, kakršno je danes, za zagotavljanje varnosti jutri ne bo ustrezno. Vse tiste, ki varnost jemljejo kot nekaj samoumevnega, je treba nenehno opominjati, da imamo tudi zrak za samoumeven, dokler ga ne zmanjka.