Odpadki vračajo udarec

Plastika je eden najbolj fantastičnih materialov, kar jih je bilo izumljenih. Težava je, da jo večinoma uporabljamo za izdelke s kratkim rokom trajanja. 
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Prizori, kakršne v teh dneh spremljamo na plažah Mumbaja in Dominikanske republike, kamor je morje izbljuvalo več ton smeti, s katerimi se čistilci nemočno spopadajo, se berejo kot vojna napoved odpadkov človeštvu in jasno sporočilo, da se bomo ob neukrepanju v njih zadušili. Naši soprebivalci iz živalskega kraljestva to že doživljajo.

Odpadki so z vso silo vrnili udarec in mi smo jim – nekoliko pozno sicer – napovedali povratno vojno. V Mumbaju so uporabo plastike razglasili za kriminalno dejanje, za katero je predvidena celo zaporna kazen. Evropska unija je razglasila vojno plastičnim odpadkom, v kateri bodo prvi padli izdelki za enkratno uporabo, simbol (samo)destruktivne potrošniške družbe: pet sekund traja proizvodnja ene plastične vrečke, uporabljamo jo pet minut, razpadala bo 500 let.Da ne bo pomote: plastika je eden najbolj fantastičnih materialov, kar jih je bilo izumljenih. Je trpežen, vsestranski, lahek in poceni. Težava je, da jo večinoma uporabljamo za izdelke s kratkim rokom trajanja, v svetovnem merilu pa je je reciklirane zanemarljiv odstotek. Večina (plastičnih) odpadkov pristane na odlagališčih, tam, kjer ni niti teh, pa jih sežgejo ali odvržejo v reke, prek katerih pridejo v morje in to jih vrne. Na tej stopnji izdelki, ki so nam omogočali lagodno življenje, postanejo neznosno breme.

Recikliranje ni najpomembnejša rešitev. Tudi biorazgradljive vrečke ne bodo bistveno zmanjšale kupov odpadkov na kopnem in otokov smeti na morjih. Še huje: bistvo problema, ki bi se ga morali lotiti takoj zdaj, zgolj prelagamo v prihodnost. Namesto iskanja izgovorov bi morali skupaj in vsak pri sebi ozavestiti odločitev, da bomo porabljali manj. Ne dušijo nas le odpadki, ampak tudi izdelki, ki bodo to šele postali.

Preberite še: