Otroci brez zdravnikov

V UKC Ljubljana je deset endokrinologov, ni pa kardiologa, ki bi ugotovil, zakaj vašega otroka boli srce.
Fotografija: Otroška srčna kirurgija. FOTO: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Otroška srčna kirurgija. FOTO: Marko Kočevar

Samo še 60 dni bodo trije otroški kardiologi službovali na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Če bodo koristili dopust, bodo šli vsak svojim izzivom naproti še precej prej. Noseča mama bo z okroglim trebuhom, v katerem se skriva otrok z zapleteno srčno napako, zaman stopicala pred zaprtimi vrati njihove ambulante. Človeka, ki bi jo pomiril, ji strokovno pojasnil situacijo in ji predstavil možnosti za poznejše zdravljenje njenega najmlajšega, ne bo.

Odgovorni pravijo, da bodo v času, ko bodo kardiologi še delali, poiskali rešitve. Da bi jih našli, je v teh razmerah utopično pričakovati, zato je precej realnejša njihova druga izjava, da bodo, če rešitev ne bo, program ukinili. To pa pomeni katastrofo strahovitih razsežnosti. V ljubljanskem kliničnem centru, ki bi moral sloveti po kakovosti in razvoju novih vrhunskih kadrov, imamo deset endokrinologov, ki bodo vašemu otroku potrdili sladkorno bolezen, ne bo pa kardiologa, ki bi ugotovil, zakaj ga boli srce. Za diagnozo ga bodo starši primorani voziti v tujino. Bodo imeli za to čas, preden jih prehiti zaplet?

Če se bo ta zgodil, ga bodo reševali kirurgi iz Prage, ki bodo pri nas operirali dvakrat na mesec. Domačega kirurga nam kljub več poskusom v desetih letih ni uspelo izobraziti. Otrok bo po operaciji premeščen na enoto intenzivne terapije, kjer sta trenutno samo še dva polno zaposlena intenzivista. Če njiju ne bo, bo za vašega otroka skrbel specializant. V tem času mu bo svetoval zdravnik, ki je takrat za dežurstvo razpisan drugje. V primeru intervencij na dveh mestih hkrati, se lahko zgodi, da morda prav vaš otrok ne bo pravočasno obravnavan.

Iz(v)id opisane kombinatorike je črn. Sistem se je pogreznil sam vase.