Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

Porogljivi nasmehi poslancev SMC Mateji Vraničar Erman?

Skrb, ki jo največja vladna stranka zadnje dni kaže do najbolj ranljivih, ima kar nekaj napak.
ni podpisa
ni podpisa
Barbara Hočevar
19. 4. 2018 | 20:00
3:28
»Če je ta znesek za nekoga previsok, se sprašujem, za koga, civilizacijska dolžnost pa je, da država zagotovi delo, ravno tako je civilizacijska dolžnost, da poskrbi za najbolj ranljive.« S temi besedami je Saša Tabaković v imenu poslanske skupine SMC izrazil podporo noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje socialno podporo za samske in pare brez otrok. Državni zbor jo je sprejel s 33 glasovi poslancev SMC in Levice.

Sama novela in skrb, ki jo največja vladna stranka zadnje dni kaže do najbolj ranljivih, imata kar nekaj napak. Denarna socialna pomoč za samsko osebo se bo z današnjih 298 evrov dvignila na 385 evrov. A le do konca leta, potem bo 331 evrov, kolikor je že v izhodišču predlagala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Zakaj bodo okoli 36.000 samskim prejemnikom podpore namenili višji znesek za sedem mesecev, potem bo pa v redu tudi vsota, ki jo pristojno ministrstvo zagovarja kot vzdržno, niso pojasnili. Laikom se zdi to precej absurdno, saj se cene življenjskih potrebščin gotovo ne bodo znižale.

Tabaković se je obregnil tudi ob besede Kopač Mrakove, ko je nasprotovanje dvigu na 385 evrov utemeljevala z besedami, da je delo vrednota in mora to ostati. Strinja se, da je s 385 evri težko preživeti, a da je s tem razlika med tistimi, ki prejemajo pomoč, in tistimi, ki delajo, mnogi v slabih razmerah, premajhna. Poslanec SMC je komentiral, da je delo vrednota, če je primerno plačano, ne samo po sebi.

Samo ugibamo lahko, zakaj preobrat v stališču SMC. Več razlag se ponuja. Prva je, da poskušajo nabirati glasove volivcev, pri čemer ni prav gotovo, da podpora temu ukrepu nagovarja njihovo volilno bazo. Drugo je bilo slišati po hodnikih parlamenta – da je bil njihov »za« znak upora, ker na socialnem področju ni bilo nič narejenega. A proti komu konkretno naj bi bil upor? S to potezo so bistveno več sivih las kot Anji Kopač Mrak povzročili finančni ministrici iz svoje kvote Mateji Vraničar Erman. Ta je vztrajno nasprotovala dvigu denarne socialne pomoči na 331 evrov od trenutka, ko je Kopač Mrakova to predlagala oktobra lani. Zato je tako dolgo trajalo, da je vlada zakon le potrdila. Finančno ministrstvo zelene luči ni dalo niti takrat. Zakaj? Ker je zaradi zvišanja minimalnega dohodka obstajala velika verjetnost »pasti neaktivnosti«, ki je za Slovenijo že danes med višjimi. Predvsem pa so nasprotovali z vidika javnofinančnih posledic. Takrat je bil govor o 14 milijonih evrov za letos, z danes sprejeto novelo, za katero so glasovali poslanci SMC, jih bo treba najti 50 milijonov več. Če je poslanska skupina tako drugačnega mnenja kot ministrica iz njihovih vrst, se postavlja vprašanje, zakaj se niso pomenili med seboj in že zdavnaj dvignili podporo najbolj ranljivim, za katere jih zdaj tako skrbi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine