Slovenija išče novega vodjo

Srečko Katanec je že vedel, zakaj je obudil od mrtvih Novakovića, zakaj je vztrajal pri Cesarju in zakaj bi morda angažiral celo Zahovića.
Fotografija: Miha Zajc je opozoril nase v majici Empolija in slovenske nogometne reprezentance.
Odpri galerijo
Miha Zajc je opozoril nase v majici Empolija in slovenske nogometne reprezentance.

Nogometna Slovenija je zašla v nezavidljiv položaj, preplavljen s slabimi novicami in negativnimi mnenji navijačev. Najboljša novica konca tedna je povezana z Josipom Iličićem: »Jojo« opazno napreduje na individualnih treningih, kmalu se bo vključil v skupinsko vadbo Atalante, novembra bi lahko okrepil tudi Slovence.
 

Nekoč Zlatko Zahović in Robert Koren, danes ...


Reprezentanca išče novega vodjo, igralca najvišje ravni, ki bi prevzel odgovornost v najzahtevnejših trenutkih na igrišču in ob njem. V času nastajanja prve pravljice je bil to Zlatko Zahović, južnoafriški rod je krasil trojček Koren-Birsa-Novaković. »Tretja« različna zgodba je začela nastajati, ko so sezuli čevlje prav Milivoje Novaković, Boštjan Cesar in Valter Birsa. Nastal je nezaželjeni vakuum, v katerem na igrišču ni ustrezne osebnosti, ki zna reči kot nekoč Zaho: vi ohranjajte formacijo in držite obrambo, bom že zabil gol.

Tekmo v Nikoziji so začeli (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Blažič, Berić, Črnigoj, Dervišević, (spodaj z leve) Kurtić, Stojanović, Zajc, Jokić in Verbič.
Tekmo v Nikoziji so začeli (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Blažič, Berić, Črnigoj, Dervišević, (spodaj z leve) Kurtić, Stojanović, Zajc, Jokić in Verbič.


Treba je biti iskren: kakovost trenutne reprezentance ni slaba, kot bi se zdelo ob pogledu na opravljeno v tekmah z Bolgari in s Ciprčani. Slovenci so imeli v derbiju z Balkanci tudi smolo in so si zaslužili več od poraza z 1:2, kar so po tekmi izrazili tudi njihovi navijači. Na Cipru je bilo obratno: čeprav bi se brez sodniške napake lahko dokopali do vseh treh točk, si zmage niso zaslužili. Težko je prikazati manj, kot je v prvem polčasu prikazala neizkušena Kavčičeva enajsterica – tudi Andora in San Marino vsaj naključno zaideta do tekmečevih vrat, Slovenci so ostali brez strela!
 

Tudi Pep Guardiola bi imel težave


Kot se je izkazalo v zadnjih letih, številni igralci v jati dobesedno zahtevajo ob sebi močno osebnost, da se lahko sprostijo, korektno opravijo svoje naloge in pripomorejo k skupnemu cilju. Kurtić, Verbič in Krhin ne morejo biti nosilci jate, kar je (prepozno) spoznalo več različnih selektorjev. Srečko Katanec je že vedel, zakaj je obudil od mrtvih Novakovića, zakaj je vztrajal pri Cesarju in zakaj bi morda angažiral celo 47-letnega Zahovića, če bi bilo treba.
 

Kevin Kampl, Josip Iličić in Miha Zajc


Leta resda minevajo, čas je neizprosen, Slovenija mora čim prej poiskati novega vodjo, brez katerega bi imel težave tudi Pep Guardiola, ne le Tomaž Kavčič. Tudi zavoljo tega bi morali čim bolj negovati igralce z največjo dodano vrednostjo, torej fante, ki opazno zmorejo narediti nekaj več, prevzeti odgovornost in v času »hude ure« povleči voz naprej. Iličić (30) je v zadnjih dveh letih daleč najuspešnejši slovenski adut, Kampl (27) je z Bolgari razkril nebeško motivacijo, a sta odpovedala napadalca, obakrat se je izpostavil tudi Miha Zajc.

Tomaž Kavčič bi moral čim prej poiskati novega vodjo reprezentance na igrišču.
Tomaž Kavčič bi moral čim prej poiskati novega vodjo reprezentance na igrišču.


Vsi trije lahko potegnejo druge, tudi najmlajši med njimi Zajc se vzpenja in le želimo si lahko, da bi fant, ki pri 24 letih razmišlja modro kot deset let starejši intelektualci, končal klubsko sezono kot ena najvidnejših »desetk« v italijanskem prvenstvu. Popolna kombinacija je znana: čez ligo narodov in boj za euro 2020 – ta bo trajal od marca do novembra 2019 – naj vlečeta voz Kampl in Iličić, ob tem naj dozori v asa še Zajc.