Tempirana bomba

Slovenija bo lahko jeseni v velikih proračunskih škripcih, če ne bo imela opravilno sposobne vlade.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Ponavadi govorimo o politično vroči proračunski jeseni, letos pa je vroče že spomladi, s sprejetjem novele zakona o socialnih prejemkih. Parlament v zadnjih izdihljajih je z njo stopil razliko med minimalno plačo in socialno pomočjo ter s tem razvrednotil delo, katerega majski praznik se hitro bliža - poslanci SMC in Desusa pa so izvedli »udar presenečenja« na državni proračun svoje vlade in ministrice za finance.

Politični zapitek tega tedna bo samo letos težak vsaj 50 milijonov evrov - po nekaterih ocenah je lahko tudi precej večji - in je tempirana bomba za proračunske finance. Predvsem, ker pomeni novo negotovost za državni proračun, hkrati pa je dodatno breme prihodnji vladi, za katero je še veliko vprašanje, kdaj bo sestavljena in operativna, tudi za pripravo prihodnjih proračunov. Na ministrstvu za finance ta čas še ne vedo natančno, kako bodo pokrili dodatne izdatke in kaj bo z morebitnim rebalansom letošnjega proračuna. Tega v času vsaj polletnega brezvladja, ki je pred nami, ne bo mogoče pripraviti, kaj šele sprejeti in izvajati.

Slovenija je zato jeseni lahko v velikih proračunskih škripcih. Pritiski na javno porabo in kopičenje proračunskih neznank povečujejo tudi politično tveganje naše države. Tega sploh ne gre zanemariti, saj tuje bonitetne agencije zdaj že premišljujejo, da bi zaradi vse več negotovosti znižale bonitetno oceno NLB, kar bi lahko znižalo njeno tržno vrednost in kupnino.
A še precej slabše bi bilo, če bi se na njihovem radarju spet pojavila tudi Slovenija kot politično tvegana država s problematičnimi javnimi financami. Tak scenarij, ki bi spet podražil naše zadolževanje, se zdaj komu zdi pretiran - a bi hitro lahko postal verjeten, če izid junijskih volitev ne bo omogočil hitre sestave opravilno sposobne vlade.

KARIKATURA: Marko Kočevar
KARIKATURA: Marko Kočevar