Tri korake za ZDA

E-radiologija se ni obnesla. Američani in Britanci so se vrnili k svojim zdravnikom.
Fotografija: Pomanjkanje radiologov. Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Pomanjkanje radiologov. Karikatura: Marko Kočevar

Bilo bi smešno, če ne bi imelo tragičnih posledic. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v svoji vnemi izboljševanja zdravstvenega sistema v svojem mandatu izpeljala bolnikom všečno potezo, ki utegne ugonobiti zdravstvo: zdravstvena blagajna je začela plačevati vse radiološke preiskave, s katerimi zdravniki iščejo rakava obolenja. Lepo.

Pri tem – kot je bilo seveda od nepoznavalke sistema pričakovati – ni naredila nobene druge poteze. Ni sprejela normativov zdravniškega dela, ni zagotovila ne zadostnega števila zdravnikov, ne aparatov in ne drugačnega upravljanja bolnišnic. Tako je hvalevredna poteza »plačevanja vseh preiskav« spodbudila zasebnike in javne direktorje, da od svojih radiologov – ti so se spremenili v zlate kokoši z zlatimi jajci – zahtevajo vse več in več dela, od katerega pa imajo sami predvsem potencialno več in več napak, kar dokazujejo tudi mednarodne študije. Bolniki bodo prej ali slej množično tožili, kot so tožili v ZDA in Veliki Britaniji, ko so tam začeli pošiljati radiološke posnetke v presojo cenejšim zdravnikom v Indijo. Tako imenovana e-radiologija se ni obnesla. Američani in Britanci so se menda že vrnili k svojim radiologom. Pogovor med bolnikom in zdravnikom je preveč pomemben, da bi ga lahko izpustili. Odškodnin zaradi slabih izvidov je bilo več kot prihrankov z e-izvidi.

Enako, a z drugimi sredstvi očitno poskušajo tudi slovenski direktorji. V veliki skrbi za finance in finančno sanacijo bolnišnic pozabljajo na pacienta. Ali pa – kot ministrica – ne poznajo dela radiologov. In ne potreb pacientov. Radiologi bežijo k zasebnikom in v tujino. »Déjà vu«, že videno. Podobno je na več zdravstvenih področjih. V slepi skrbi politike za javno zdravstvo se bo javni sistem zaradi njenih potez sesul pred našimi očmi. Najhujši napaki sta nevednost in neumnost.

Pomanjkanje radiologov. Karikatura: Marko Kočevar
Pomanjkanje radiologov. Karikatura: Marko Kočevar