Uničevalni učinki krize

»Wirkungsgleich« bo najbrž nova nemška beseda leta.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Za tokratno vlado nemške kanclerke Angele Merkel je kar težko verjeti, da je pred kratkim izpolnila šele sto dni, tako resne so krize, ki jo prizadevajo.

Najtežje izvirajo iz septembra 2015, ko je hči vzhodnonemškega pastorja odprla meje za več kot milijon beguncev iz sirske in drugih vojn ter tudi za dolgo vrsto ekonomskih migrantov, ki so se jim pridružili. Mnogi med njimi so s seboj prinesli brezpravje in zločinska dejanja z umori in terorističnimi napadi, da o gigantskih stroških zanje niti ne govorimo.

Angela Merkel je v pomoči beguncem kljub temu videla človekoljubno dolžnost ter je povrhu vsega velik del begunskega bremena odvzela balkanskim in drugim evropskim državam, a je s tem zamajala politično stabilnost v vsej državi in tudi na Bavarskem. Krščanskosocialna unija »svobodni deželi« vlada že ves čas po drugi svetovni vojni in si na vse pretege prizadeva varovati njeno tradicionalno identiteto. A se tudi številni Bavarci zavedajo pomembnosti združene Evrope za svoje blagostanje in mir.

Ne glede na to, kaj se bo v prihodnjih urah in dneh dogajalo v Münchnu in Berlinu, bo za uspeh bavarske in nemške vlade – ter usodo vse stare celine – odločilen »enak učinek« na zadnjem bruseljskem vrhu EU sprejetih ukrepov v primerjavi s tistimi, ki jih je predlagal Seehofer, še posebno z enostranskim zavračanjem drugod registriranih beguncev. »Wirkungsgleich« bo najbrž nova nemška beseda leta, če le sedanjim nemškim pretresom ne bodo sledili še hujši. To ni izključeno, saj med vsem govorjenjem o spopadu z vzroki za krizo tudi v Nemčiji ni veliko slišati o najodločilnejših: brezobzirnih voditeljih iz evropske soseščine, ki jim ni mar za poboje in beg lastnega prebivalstva.