VAR kar dvakrat pritrdil Aleksandru Čeferinu

Če bi izlita čustva preusmerili v en tok, bi usodno dvignili gladino morja brez učinkov globalnega segrevanja.
Fotografija: Damir Skomina je v Parizu (pre)močno opozoril nase evropsko nogometno družino. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Damir Skomina je v Parizu (pre)močno opozoril nase evropsko nogometno družino. FOTO: AFP

Odmevnost nogometnih večerov v ligi prvakov narašča s krivuljo eksponentne funkcije. Klobuk dol ManUnitedu, Tottenhamu, Ajaxu in Portu, zasluženo so četrtfinalisti najmočnejšega nogometnega tekmovanja na svetu. Preživeli so zahtevne bitke, izpadla sta favorizirana Real Madrid in PSG. Nekateri poraženci upravičeno bentijo čez odločitve mož v črnem in njihovih sodelavcev v sobah z videozasloni, večina vendarle prikriva lastne napake. Si predstavljate, kaj bo sledilo naslednji teden, ko se bodo soočili z VAR pravi težkokategorniki te sezone City, Liverpool, Barça, Bayern, Juve in Atletico?

Prvi tedni uvedbe VAR so močno razburkali nogometno Evropo. FOTO: Reuters
Prvi tedni uvedbe VAR so močno razburkali nogometno Evropo. FOTO: Reuters


Torek in sreda sta iztisnila iz privržencev nogometne igre številne odzive – če bi izlita čustva lahko preusmerili v en tok, bi usodno dvignili gladino morja brez učinkov globalnega segrevanja. Najdlje so šli Rimljani in Parižani, toda roko na srce – Roma in PSG sta (pre)zgodaj zapustila Uefin gala ples po lastni krivdi. Za mlado rimsko legijo je bil usoden padec zbranosti na prvi tekmi pri rezultatu 2:0, Parižani so si zabili prva gola kar sami.


VAR postaja vse večja »zvezda«


Le redki navijači vedo, da je v tej sezoni lige prvakov padlo že 307 golov oziroma gol na vsakih 33 minut igre. Vštevši s kvalifikacijami je liga prvakov enajstmesečni spektakel, toda v ospredju ne igrajo zvezdniki Messi, Ronaldo in Neymar, pač pa – »anonimni« (video)sodniki. Pičlih nekaj tekem po zgodovinski uvedbi VAR v ligi prvakov se zdi, da je imel Aleksander Čeferin prav, ko je opozarjal pred hitenjem brez premisleka. VAR postaja vse večja »zvezda«, številne odločitve so prepuščene prosti presoji glavnih sodnikov. Če odmislimo škandalozni primer s tekme med Švico in Srbijo na zadnjem mundialu, smo videli zgolj v prvih tekmah osmine finala LP najmanj tri primere, ko je (so)odločal o zmagovalcu prav VAR.

Aleksander Čeferin je dolgo opozarjal pred hitenjem z uvedbo VAR brez premisleka. FOTO: AFP
Aleksander Čeferin je dolgo opozarjal pred hitenjem z uvedbo VAR brez premisleka. FOTO: AFP


Ta je dobrodošel dejavnik za preprečevanje primerov »božjih rok« in »fantomskih golov«, kakršnega sodniki niso videli na tekmi med Anglijo in Nemčijo v Južni Afriki. Toda kljub filigranski natančnosti Uefe, ki je organizirana neprimerno bolje kot Fifa, ostaja nedorečenih (pre)več položajev. In, pozor, storjene sodniške napake s pomočjo VAR so veliko hujše kot brez tega. Vsak človek namreč greši, VAR ne (bi smel). Uvedba VAR je bila gotovo smiselna, toda nahaja se v začetnem obdobju, navijači bodo morali biti potrpežljivi. Pariška tekma pa je v nečem že utišala kritike na račun Uefe in Čeferina – VAR jo je zagodel prav PSG, katerega predsednik Nasser Al-Khelaifi je kot član združenja klubov ECA vstopil v izvršni odbor Uefe ...


Brez vratarja vendarle ne gre, odlična novica za Keka


In, ne nazadnje, ne gre le za VAR. Prve tekme osmine finala so potrdile še nekaj: težko je ohraniti celo kožo brez odličnega vratarja – tudi sloviti Gigi Buffon se je pred 16 leti (!), ko je igral v finalu lige prvakov, drugače odzval na strel z razdalje kot v sredo, ko je vrnil v igro Angleže ... Iz tega dejstva lahko črpajo optimizem tudi Slovenci na čelu s selektorjem Matjažem Kekom.

Preberite še: