Zdravnik s periferije pred preizkušnjo

V kliničnem centru je bolj kot to, kaj je prav ljudem in pacientom pomembno, kaj je všečno vladajoči politiki.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar/Delo
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar/Delo

Je Janez Poklukar iz takšnega testa, da bo lahko pretrgal dolgoletno neuspešno poslovanje ljubljanskega kliničnega centra, se postavil po robu političnim prišepetovalcem in pritiskom ter ustanovo spravil na zeleno vejo? Res je, ko pravi, da so potencial ljudje. A kako mu jih bo uspelo motivirati?

Ko je vodilni stolček zasedal Simon Vrhunec, so se v kliničnem centru kritično spraševali, kako neki strojnik lahko kroji pamet medicincem. Ko je iz Semenarne Ljubljana prišel Aleš Šabeder, so ga označili za semenarja in se po kuloarjih zgražali, še preden jim je segel v roko. Padale so stave, kako zadevam ne bo kos. Zdaj v hišo prihaja štiridesetletni Poklukar. Njegova prednost je, da je zdravnik in da ima za seboj uspešno sanacijo bolnišnice Jesenice, a se bodo kljub temu gotovo našli posamezniki, ki bodo vztrajali, da bi moral največjo bolnišnico voditi ekonomist, ne zdravnik z vasi brez profesorskega naslova. Ker ljudem nikoli ni prav. A v kliničnem centru je bolj kot to, kaj je ljudem prav in pacientom pomembno, kaj je všečno vladajoči politiki.

In politika točno ve, kakšnega mornarja potrebuje v vrhu največje zdravstvene ustanove. Do zdaj je vodilni mandat zaupala bolj ali manj takim, ki so barko vodili po ustaljenih poteh in ki so jo bili pripravljeni tudi obrniti na sredi začrtane poti, če so dobili klic pomembneža. A valovi v zdravstvo so se v tem času nevarno razburkali, uspeh Šarčeve vlade pa je odvisen od njihove pomiritve. Te pa brez sprememb ne bo. Morda bo prav zato novi direktor dobil prostejše roke, kot so jih imeli pri upravljanju ustanove nekateri njegovi predhodniki.

V prihajajočem obdobju ga čaka nezavidljivo veliko odgovornega dela: porezati bo moral stroške in se boriti za nova finančna sredstva. Urediti bo moral položaj medicinskih sester, se spopasti s kadrovskim pomanjkanjem določenih strokovnjakov in nezadovoljstvom nekaterih zaposlenih. Poskrbeti bo moral za zamenjavo zastarele opreme, stopiti na prste predragim dobaviteljem, poenotiti informacijski sistem, zmanjšati število zaposlenih in opraviti še več organizacijskih nalog. Če bo Poklukar odkljukal pol od naštetega, ga bomo kovali v zvezde.