Brez maske? 400 evrov brez opozorila!

Zakaj se jaz ne morem le opravičiti, kot ministrica za izobraževanje?
Fotografija: Ker sem bila na hodniku v nakupovalnem središču Supernova v Šiški nekaj časa brez maske, me je inšpektorica kaznovala s 400 evri. Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ker sem bila na hodniku v nakupovalnem središču Supernova v Šiški nekaj časa brez maske, me je inšpektorica kaznovala s 400 evri. Leon Vidic/Delo

Ker je oče praznoval rojstni dan, sem se 25. septembra ustavila v nakupovalnem središču Supernova v Šiški, da mu kupim majhno pozornost. Ta dan je močno deževalo, in ker ob vhodu s strani Celovške ceste ni nobenega nadstreška, sem hitro vstopila v center in počasi stopala po širokem hodniku ter vmes po torbi iskala masko.

Medtem nisem vstopila v nobeno od trgovin in nisem imela niti najmanjšega stika prav z nikomer. V tistem se je proti meni zapodila oseba, ki se je predstavila kot inšpektorica Zdravstvenega inšpektorata RS in me paragrafsko podučila, da s tem, ko maske ne nosim, delam prekršek in naj ji izročim osebni dokument. To je storila na takšen način, da sem se počutila kot zločinka.

Medtem sem masko v torbi našla in sem si jo seveda tudi takoj nadela. Razložila sem ji, da na hodniku nisem nikogar ogrožala in da sem si masko vsekakor nameravala natakniti ter da me zato ni treba kaznovati, saj bo zaleglo tudi opozorilo. A gospa je opravila svoje delo temeljito, popisala moje podatke in rekla, da kazen pride po pošti. In je tudi prišla, natanko čez en teden: 400 evrov (polovični znesek 200 evrov).

Seveda sem se pri enem od pravnikov pozanimala, ali imam morda kakšno osnovo za pritožbo, a me je podučil, da če nimam priče, bo torej moja beseda proti inšpektoričini. Zato mi je svetoval, naj plačam ponujeno polovičko, saj si utegnem s pritožbo nakopati samo še višji strošek. In sem seveda plačala, saj žal nimam niti denarja niti energije, da bi si privoščila boj z mlini na veter.

Pa še to bom dodala, inšpektorica je masko nosila skrajno malomarno, tako da si jo je morala ves čas popravljati in vleči čez nos. Rok si pri tem seveda ni razkužila pa se je dotikala svojega in mojega dokumenta, svinčnika in papirja pa verjetno še česa.

A naj mi, prosim, nekdo razloži, zakaj se ne morem tudi jaz, poštena in delovna državljanka, ki v tej državi do centa natančno in do sekunde pravočasno plačuje davke in kar je še dajatev, ne morem tako kot, denimo, ministrica za izobraževanje, znanost in šport svojim sodržavljanom samo opravičiti zavoljo tega, ker si nisem pravočasno nataknila maske, pa čeprav pri svoji hoji po pokriti javni površini nisem prav nikogar ogrožala?

Jaz sem svojo kazen torej poravnala in vem, da zvenim naivno, pa vendar apeliram: če obstajajo zakoni in predpisi, naj bodo potemtakem enaki za vse in naj inšpekcija oglobi tudi pripadnike tako imenovane elite, ki jih kršijo.

Preberite še:

Komentarji: