Dalmatinova Biblija zapustila Brdo, se vrne?

V skladu z varstvenim režimom premeščanje dovoljeno le izjemoma.
Fotografija: Dalmatinova Biblija je bila z gradu Brdo pri Kranju (na fotografiji) po odredbi predsednika vlade Janeza Janše preseljena v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). Kranj FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Dalmatinova Biblija je bila z gradu Brdo pri Kranju (na fotografiji) po odredbi predsednika vlade Janeza Janše preseljena v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). Kranj FOTO: Mavric Pivk/Delo

Dalmatinova Biblija je bila z gradu Brdo pri Kranju po odredbi predsednika vlade Janeza Janše preseljena v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK).

Predsednika vlade Janeza Janšo sprašujem, ali ve, da je izvirnik Dalmatinove Biblije na gradu Brdo pri Kranju inventar spomenika državnega pomena (izrecno omenjen v 7. alineji 2. člena odloka o razglasitvi posesti gradu Brdo za kulturni spomenik državnega pomena).

V skladu z varstvenim režimom, določenim v 5. členu odloka, je premeščanje dovoljeno le začasno za razstave in druge predstavitve ali če uporaba ogroža obstoj.

Po mnenju strokovnjakov iz NUK je izvod Biblije dobro ohranjen in na gradu ni bil ogrožen, zato predvidevam, da je selitev v NUK začasna in namenjena konservatorsko-restavratorskim posegom, po gradbenih posegih v gradu (sanacija infrastrukture) pa bo v skladu z odlokom monumentalna knjiga ponovno predstavljena v sklopu grajske knjižnice v skladu z normativi in zahtevami stroke.

Mimogrede – odlok iz leta 2008 je podpisal tedanji predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

Komentarji: