Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pisma bralcev

Norišnica sredi Ljubljane

Stanovalci v bližnji okolici se pri zaprtih oknih v tem času med seboj ne slišimo.
Na križišču Trubarjeve in Prečne ulice enkrat na teden od 17. do 22. ure postavijo oder in močne zvočnike, potem pa se začne hrup kot v disku. Foto Jože Suhadolnik
Na križišču Trubarjeve in Prečne ulice enkrat na teden od 17. do 22. ure postavijo oder in močne zvočnike, potem pa se začne hrup kot v disku. Foto Jože Suhadolnik
dr. Saša PrešernLjubljana
20. 10. 2019 | 05:00
2:52
Na križišču Trubarjeve in Prečne ulice v Ljubljani ima tamkajšnji lokal dovoljenje za razgrajanje na prostem enkrat tedensko od 17. do 22. ure. Postavijo oder in močne zvočnike, potem pa se začne hrup kot v disku, ki krepko presega dovoljeno jakost.

Stanovalci v bližnji okolici se pri zaprtih oknih v tem času med seboj ne slišimo. Treba se je približati in na uho zavpiti tisto, kar želiš nekomu v svojem stanovanju povedati. Ali se zakonodaja na področju okoljskega hrupa v Ljubljani ne uporablja? Morda zato, ker je središče Ljubljane treba približati »mladim« in ga odpreti »turistom«. Če stanovalcem kaj ni všeč, naj se odselijo, mi je povedal nekdanji svetnik mestnega sveta. Prijatelj pa mi je pojasnil, da so pri njih na vasi vedno muzikanti navili zvočnike do konca zato, da je vsa dolina vedela, da se je veselica začela.

Čeprav imamo ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja in na Mestni občini Ljubljana (MOL) plačujemo človeka, ki se ukvarja s področjem hrupa in občasno opravlja tudi meritve, pa sistem zagotavljanja zakonskih določil glede hrupa na javnih prireditvah v Ljubljani ne deluje. Nadzor je prava redkost in kazni so simbolične.

Dajem pobudo, da pošljemo odgovorne za izdajanje dovoljenj za razgrajanje po mestu na ekskurzijo v civilizirana mesta. Foto Reuters
Dajem pobudo, da pošljemo odgovorne za izdajanje dovoljenj za razgrajanje po mestu na ekskurzijo v civilizirana mesta. Foto Reuters


Pobude strokovnjakov iz NIJZ, da naj meščani z aplikacijo na mobilnem telefonu izmerijo jakost hrupa in opozorijo inšpektorat na kršitev, naletijo na posmeh. Občutek imam, da so za inšpektorat, MOL in policijo v zadevah hrupa v urbanem okolju problem meščani, ne pa kršilec. Ali MOL ve, čigave interese mora (predvsem) zastopati?


Dajem pobudo, da pošljemo župana in njegovega referenta za izdajanje dovoljenj za razgrajanje po mestu (prireditve na prostem) na ekskurzijo v civilizirana mesta, kjer naj se informira o teh zadevah. Ljubljanski župan se rad zgleduje po Dunaju. Naj si gre pogledat na Dunaj, v Pariz, London, Berlin pa še kam, da bo videl, da v ozkih urbanih ulicah v starem mestnem jedru tam ne dovolijo razgrajanj.

Če k tej pobudi dodamo še našo donacijo za zaposlitev inšpektorja za hrup, ki bo aktiven izven uradnih ur med 9. in 17. uro, bomo župana brez dvoma razveselili. Na koncu bo župan dobil še eno pohvalo za najlepšo evropsko Ljubljano, kjer mu je uspelo spoštovati evropsko ter slovensko zakonodajo na področju okoljskega hrupa, in meščani ga bodo ponovno izvolili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine