Želijo biti nekaj več kot javno šolstvo

Zagovornici zasebnega šolstva sta predvsem stranki SDS in NSi s podporo katoliške Cerkve.
Fotografija: Država je omogočila investiranje v šolske objekte in šole opremila z moderno tehnologijo, ki je na voljo vsem otrokom brez izjeme. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Država je omogočila investiranje v šolske objekte in šole opremila z moderno tehnologijo, ki je na voljo vsem otrokom brez izjeme. Foto Uroš Hočevar

Razprave o financiranju zasebnih šol so postale hit vseh medijev in kost za glodanje v vseh političnih strankah. Šolarji so postali pingpong žogica na bojnem polju ideologij. Protestniki so s parolami pred zgradbo parlamenta zahtevali stoodstotno financiranje zasebnega šolstva in tudi glasno povedali, zakaj hočejo zasebno šolstvo. Izjave so bile šokantne.

Z zasebno šolo se zoperstavljajo enoumju in z zasebno šolo se postavlja protiutež ideološkim razlikam: samo ti dve izjavi odgovorita, zakaj hočejo ustanavljati zasebne šole in kdo so državljani, ki to akcijo vodijo. Problem financiranja je samo orodje za ustvarjanje konflikta v javnosti, ker jim je osnovni namen razvrednotenje vsega, kar je bilo zgrajenega po drugi svetovni vojni. Če izjavljajo, da se borijo proti enoumju, pomeni, da se borijo za uničenje sedanjega javnega šolstva in uvedbo novega, njihovega enoumnega izobraževanja na povsem drugačnih ideoloških temeljih.

Zagovornici zasebnega šolstva sta predvsem stranki SDS in NSi s podporo katoliške Cerkve. O tem ni dvoma, ker o tem govorijo cerkveni predstavniki in zahtevajo katoliško šolstvo. Naše javno šolstvo je na visoki strokovni stopnji. Naša država omogoča vsem otrokom enako šolsko izobrazbo ne glede na verske usmeritve. Kdo od kritikov lahko zatrdi, da je kateri koli otrok neke ideologije zavrnjen iz javnega šolstva? Po ustavi šola ne sme uvajati enostranskih ideologij, kot je krščanski pouk, za kar si cerkev močno prizadeva. Prav to pa je kamen spotike. Zaradi tega tudi ustanavljajo privatne šole, ki so vodene po navodilih cerkve.

Država je omogočila investiranje v šolske objekte in šole opremila z moderno tehnologijo, ki je na voljo vsem otrokom brez izjeme. Prostora in pedagoškega kadra je v teh šolah dovolj za celotno šoloobvezno populacijo. Kljub temu starši doplačujejo nekatere dodatne dejavnosti, ki niso v obveznem šolskem programu. Zasebna šola pa zahteva plačevanje vse dejavnosti, tudi tiste nad obveznim programom. Želijo biti nekaj več kot javno šolstvo. Osebno, in tudi večina državljanov, nimamo nič proti temu, da tako šolo ustanovijo, to je povsem privatno, a naj jo tudi v celoti financirajo. Kako naj država plačuje šolo, ki je usmerjena proti javni šoli enoumja, kot jo imenujejo borci za privatno šolstvo? Zato bi bilo prav, da se take politične šole prepove z zakonom, da o financiranju niti ne govorimo. Lahko se zahvalijo državi, da je pripravljena financirati obvezni program teh šol, ker če bi ravnala pravično, država ne bi smela dati taki šoli niti centa.
 

Preberite še:

Komentarji: