Cirkus tako in drugače

Preverili smo, katere zabavne in vznemirljive zgodbe so za praznike pripravili v naših največjih gledaliških in opernih hišah, kamor tudi na silvestrovo privabijo vse več ljubiteljev umetnosti.
Fotografija: Nuška Drašček Rojko in Dejan Maksimilijan Vrbančič v Pepelki. FOTO: Darja Stravs Tisu
Odpri galerijo
Nuška Drašček Rojko in Dejan Maksimilijan Vrbančič v Pepelki. FOTO: Darja Stravs Tisu

Tako kot vsa leta je december v Operi najbolj praznični čas in času primeren je tudi operno-baletni program, nam je povedala Barbara Čepirlo, predstavnica SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg najbolj priljubljenega klasičnega baleta Hrestač – Božična zgodba, ki je vsako leto razprodan, se bodo zadnji teden starega leta na njihovem odru zvrstile še tri operne predstave. Offenbachove Hoffmannove pripovedke bodo na sporedu 28. decembra, Verdijeva Traviata večer pred silvestrovim, 29. in 31. decembra pa bo še Rossinijeva Pepelka, s katero vabijo tudi na gala silvestrovanje.
 

V novo leto z Nuško Drašček


»Kot Pepelka bo nastopila med občinstvom zelo priljubljena Nuška Drašček Rojko, ki bo obiskovalce na silvestrovo zabavala tudi na novoletnem plesu,« vabijo v ljubljanski Operi. »Pri izboru predstav za praznike najprej pomislimo na zgodbo, vsebino, ki jo te pripovedujejo. Želimo si, da občinstvo ob interpretaciji naših izvrstnih umetnikov začuti nežnost, čutnost, toplino, tudi strast junaka ali protagonista v predstavi,« razlagajo v operni hiši, kjer so že drugo leto zapored pripravili silvestrsko slavnostno večerjo. Vstopnice za silvestrsko izvedbo Pepelke, ki ji bosta sledila novoletna zdravica in ples z Nuško Drašček Rojko do zgodnjih jutranjih ur, so še vedno na voljo, pošle pa so že za predstavo z večerjo. Letos so število udeležencev večerje, ki se sicer začne ob 18.30, nekoliko omejili, sto vstopnic, za katere je bilo treba odšteti od 200 do 240 evrov, pa so že prodali.

Kakor razlagajo v Operi, je zanimanje za ogled decembrskih predstav vsako leto večje. »Eden od razlogov je tudi ta, da vstopnice kupujejo za darilo. Je pa trenutno na voljo še dovolj vstopnic za vse, ki bi želeli obiskati naše predstave,« zagotavlja Čepirlova. V tem času obišče opero tudi več družin, kar jih še posebno veseli. »Starši tako otrokom pokažejo živ organizem gledališča, ko, recimo, na odru pevec ne le poje, temveč tudi igra, se giblje in podoživlja osebo, ki jo interpretira. Ravno to je za otroke največje presenečenje oziroma motivacija, da se v opero še kdaj vrnejo.«
 

Od cirkusa do sevdaha


Razgiban praznični program so pripravili tudi v Cankarjevem domu, kjer je »decembra cirkus, tako v prenesenem kot dobesednem pomenu«. Zadnje štiri večere leta namreč na največjem odru Gallusove dvorane gostijo spektakel umetniškega avstralskega cirkusa, imenovanega Circa. »Da prihaja iz 'down under', zagotovo pomeni, da je drugačen, da je duhovit, da je spektakel, v katerem se premikajo meje mogočega. Gre za osupljivo kombinacijo vrhunske fizične pripravljenosti, odličnega obvladovanja gimnastike, cirkuških elementov, plesa, pantomime. Predstava Ta čudovita bitja je projekt drznih Avstralcev, ki nam z lahkoto in osupljivo lepoto pokažejo več, kot smo si lahko kdaj predstavljali, da zmore človeško telo,« je zapisala Saša Globačnik iz Cankarjevega doma. Nekaj vstopnic je še na voljo, kar pa ne velja za predstavi Barufe SNG Nova Gorica ter Drugibutalci mariborske Drame, ki ju v zadnjih dneh decembra gostijo v Linhartovi dvorani. Obe sta že razprodani.

Avstralski cirkus Circa v Cankarjevem domu FOTO: Pedro Greig
Avstralski cirkus Circa v Cankarjevem domu FOTO: Pedro Greig


V CD v zadnjih dneh leta pripravljajo tudi raznolik glasbeni program: božični koncert Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija z gosti New Swing Quartetom je že razprodan, prav tako popoldanska javna generalka. Nekaj dni pred novim letom bodo temperaturo dvigovali v Klubu CD, ki ponuja enega najlepših razgledov na okrašeno Ljubljano: 28. decembra bo s šansoni Jacquesa Brela nastopil Branko Završan, dan za tem bodo istrskega duha v Ljubljano prinesli Rudi Bučar in Istrabend, še izvemo v CD, kjer so pred prazniki pomislili tudi na otroke in mladino. »Velik je obisk šolskih skupin, med božičem in novim letom pa v osrednji hram kulture svoje otroke – od vsepovsod – pripeljejo starši. Letos si bodo 27. decembra lahko ogledali opero za mlade Všeč si mi, zgodbo o Vesni in Tariku, ki odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se sooča Evropa, odlikujejo pa jo izjemna glasba in prepričljivi glasbeni nastopi,« je zapisala Globačnikova. Dan za najmlajše bo 30. december, ko bo na sporedu poseben koncert Svet je kot ringaraja z neponovljivo Anjo Štefan, ob njej pa bodo nastopili še Boštjan Gombač, Nina Strnad, Žiga Golob in drugi imenitni glasbeniki.In kaj so v CD pripravili na najdaljšo noč? »Mladim (in manj mladim) bo svojo mnemotehnično palačo spomina odkril Nik Škrlec – njegova predstava Naj gre vse v pi bo na sporedu ob 17. uri, obiskovalcem pa smo po predstavi (tako kot po vseh silvestrskih predstavah) namenili še kozarec pijače!« V Klubu CD bo mogoče na silvestrovo prisluhniti iskreni pripovedi sevdaha Damirja Imamovića, filmofili pa bodo lahko spoznali navdihujočo zgodbo o ženski, ki se vztrajno bori za ohranitev narave. Film Bojevnica, ki bo v Kosovelovi dvorani ob 20. uri, je na letošnjem Liffu prejel nagrado vodomec.

»Na najdaljšo noč se bomo poklonili tudi Ivanu Cankarju: ob 17. uri se bodo obiskovalci lahko udeležili posebnega vodenja po razstavi Ivan Cankar in Evropa, ki smo ga poimenovali Okus po Cankarju. Cankarjev čas bo mogoče doživeti z vsemi čuti ter poskusiti hrano in pijačo, ki se pojavljata v pisateljevih izbranih zapisih,« smo še izvedeli.

»V čarobni Veliki sprejemni dvorani pa se bodo obiskovalci na silvestrovo od 21. do 1. ure zjutraj lahko zavrteli v plesnih ritmih ob živi glasbi. Po odličnem lanskem odzivu, ko smo ples pripravili prvič, bomo obiskovalce silvestrskih prireditev (in druge goste) tudi letos povabili, da ostanejo v kulturnem hramu, izmenjajo vtise s predstav ter ob hrani, pijači, glasbi in plesu stopijo v leto 2019. Za obiskovalce silvestrskih predstav v CD je silvestrovanje brezplačno.«
 

Muzikali in komedije


V Mestnem gledališču ljubljanskem poskušajo december praznično obarvati tudi s predstavami, ki so med njihovimi gledalci najbolj želene, največkrat so to muzikali in komedije. Za silvestrski večer so tokrat izbrali Molierovo komedijo Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja, ki je na letošnjem festivalu Dnevi komedije v Celju prejel naziv žlahtni režiser prav za režijo te predstave. Za vlogo gospe Jourdain v Žlahtnem meščanu je žlahtna komedijantka na tem festivalu postala Iva Krajnc Bagola. »Obiskovalce silvestrske predstave na koncu nagovori eden od igralcev, jim zaželi vse dobro v naslednjem letu in jih povabi na kozarec penine, ki jih čaka v foajeju. Silvestrske cene vstopnic so tudi malenkost dražje in so enake kot za premiere, torej od 18 do 22 evrov.«

Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja FOTO: Peter Uhan
Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja FOTO: Peter Uhan


Vstopnice, ki so jih dali v prodajo 15. decembra, so že pošle, na voljo pa je še nekaj vstopnic za muzikal Sugar – Nekateri so za vroče, ki bo na sporedu nedeljo, 30. decembra, ob 19.30. »Ta predstava je na sporedu že 11. sezono in je vselej razprodana,« pravijo v MGL, kjer so »v prvi vrsti pomembni abonenti, ki morajo do novega leta, če le gre, videti že dve predstavi, kar pomeni, da je decembrski/praznični urnik odvisen tudi od njihovih predstav, ki so pri postavitvi programa na prvem mestu.«
 

Vstopnice gredo za med


V ljubljanski Drami so se letos še posebej potrudili in za zadnji večer v letu pripravili kar tri predstave. Vstopnice so še na voljo za žlahtno komedijo Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, ki bo na velikem odru ob 19. uri. Igralski ansambel sestavljajo vrhunski igralci ljubljanske Drame Marko Mandić, Polona Juh, Gregor Baković, Nina Ivanišin, Nik Škrlec, Igor Samobor, Ivo Ban, Bojan Emeršič, Eva Jesenovec, Rok Vihar, Zvone Hribar, Sabina Kogovšek in Lucija Harum.

Obe predstavi v Mali drami pa sta že razprodani. Za gledališki koncert po znamenitem satiričnem eseju Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja, ki bo na silvestrski večer ob 18. in 21. uri, je bilo namreč veliko zanimanja.
Še vedno pa si je mogoče zagotoviti vstopnice za soboto, 22. 12., ob 18. uri, ko si bo mogoče Preklete kadilce z angleškimi nadnapisi mogoče ogledati na velikem odru ljubljanske Drame.

Čisto ob koncu starega leta, v nedeljo, 30. decembra, pa bo ob 19. uri v okviru Drama Akustike že tradicionalno nastopila skupina Bossa de Novo. S prednovoletnim koncertom, naslovljenim Poezije, se vrača na veliki oder Drame s prenovljenim in dopolnjenim repertoarjem. Na koncertu bodo zaigrali skladbe, ki so jim napisali besedila veliki pesniki Gregor Strniša, Milan Jesih, William Shakespeare, Chico Buarque, Milan Kleč, Kajetan Kovič, Tone Pavček, Caetano Veloso, Niko Grafenauer, Svetlana Makarovič, Ewan MacColl, Vlado Dijak, Marko Brecelj in Srečko Kosovel. Zanimanje za obe predstavi in koncert je zelo veliko, še opozarjajo v Drami.
 

Večni in nepozabni Hrestač


Zelo hitro kopnijo tudi vstopnice za predstave, ki so jih za zadnji dan v letu pripravili v SNG Maribor. »Na silvestrovo bomo gledalce razveseljevali z uspešnico letošnje sezone, Verdijevo opero Nabucco pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona, z uspešnico Patricka Marberja o sodobnih partnerskih odnosih Od blizu v režiji Dina Mustafića in z legendarnim baletom Edwarda Cluga Tango, ki je v mariborskem gledališču na programu že dve desetletji,« nam je razložil Alan Kavčič iz SNG Maribor. Vstopnice za Nabucca ob 17. uri so skoraj že pošle, za drugi dve predstavi jih je še nekaj na voljo.
Tudi sicer, pravi Kavčič, v božičnem času, ki je za marsikoga najlepši praznik nasploh, ponuja Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – pester praznični program. »Operni zbor pod taktirko Zsuzse Budavari Novak bo skupaj z vokalnim triom Serafine svoj Božični koncert tradicionalno izvedel v mariborski stolni cerkvi 18. in 20. decembra, dan pozneje pa še v dominikanskem samostanu na Ptuju,« nam zaupajo.

Legendarni Tango Edwarda Cluga FOTO: Ivan Vinovrški
Legendarni Tango Edwarda Cluga FOTO: Ivan Vinovrški


Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča pripravlja Božično-novoletni koncert v Veliki dvorani SNG Maribor 21. decembra. »Pridružili se mu bodo priznana solista naše operne hiše, sopranistka Sabina Cvilak in tenorist Martin Sušnik, ter violinistka in koncertna mojstrica Oksana Pečeny Dolenc. Slavnostno glasbeno doživetje bodo popestrile tudi baletne točke v koreografiji Valentine Turcu, ki jih bodo odplesali izvrstni baletni solisti Catarina de Meneses, Anton Bogov in Sergiu Moga,« izvemo.

Kakor se spodobi, tudi letošnji prazniki ne bodo minili brez baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega v koreografiji Davida Nixona, ki ljubitelje baleta vseh starosti navdušuje že desetletje. Najbolj priljubljeni balet vseh časov bo v Mariboru na programu 22., 23. in 26. decembra. Vstopnic, tudi za dopoldansko predstavo 26. decembra, je le še peščica. Ob Hrestaču bosta v božični matineji 26. decembra na sporedu še otroški predstavi Petra Lunda Čarovnica Hillary gre v opero v režiji Branke Nikl Klampfer in Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča. Nekaj vstopnic je še na voljo.
 

Iz Cankarjevega v Prešernovo leto


V Prešernovem gledališču Kranj bo letošnji december zaznamovan s prepoznavnimi predstavami za vse okuse, nam je zagotovil predstavnik gledališča Milan Golob. Za otroke bosta dve (Muca Copatarica in Kdo je napravil Vidku srajčico), za odrasle pa odlične, dobro sprejete ponovitve predstav, ki so jih premiero uprizorili v preteklih letih (Judovski pes, Tri ženske, Teror), oziroma letošnje uspešnice (Prerok, Venera v krznu). Praznični december bodo začeli s krstno uprizoritvijo priredbe izbranih del Ivana Cankarja Ob zori v režiji Žige Divjaka. Premiera bo prav na dan, ko je pred stotimi leti umrl Ivan Cankar (11. decembra ob 19.30), s čimer bodo sklenili Cankarjevo leto in prešli v Prešernovo leto 2019.

Tri ženske v Prešernovem gledališču Kranj FOTO: Ubald Trnkoczy Foto Ubald Trnkoczy
Tri ženske v Prešernovem gledališču Kranj FOTO: Ubald Trnkoczy Foto Ubald Trnkoczy


»Zadnjo noč v letu bomo preživeli v družbi Möderndorferjevih Treh žensk. Avtor nam v izbrušenem slogu in dialogu razgrne vso bedo odvisnosti od nakupovanja in s kirurško ostrino razpira emocionalna brezna treh žensk, ki si v nakupovalnem središču želijo potešiti zmeraj hujšo duhovno in čustveno praznino. Ob koncu predstave bomo skupaj z zvestimi gledalci nazdravili prihajajočemu letu.« Vsako leto so silvestrske predstave razprodane in tudi letos ne pričakujejo, da bi bilo kaj drugače. »Po silvestrske predstave skupaj nazdravimo s kozarčkom penine, nato pa se odpravimo vsak po svoje, rajanju in novemu letu naproti.«

Komentarji: