Tudi novoletne zaobljube lahko uspejo

Vse, kar si želim, je, da mi pomagate s kakšnim nasvetom, kako se lotiti novoletnih zaobljub, da mi bo vsaj nekatere uspelo ures­ničiti in izpolniti, piše v pismu Nedelovi svetovalki.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Letošnji konec leta nam je namenil kar nekaj dni, ko bomo prosti delovnih obveznosti. Spet se bom lahko posvetila sebi, družini in prijateljem, saj mi drugače zmanjkuje časa zase in za druženje z njimi. Ker sem imela stresno leto, sem se odločila, da med prazniki naredim obračun z njim in da se mora v prihodnje nujno nekaj spremeniti. Če ne bo spremembe, sem prepričana, da bo to čedalje bolj vplivalo na moje zdravje, tako fizično kot psihično, česar pa si iskreno rečeno ne želim, saj imam moža in dva otroka, ki me še kako potrebujeta. Vse, kar si želim, je, da mi pomagate s kakšnim nasvetom, kako se lotiti novoletnih zaobljub, da mi bo vsaj nekatere uspelo ures­ničiti in izpolniti. Damjana

V prednovoletnem času ljudje tradicionalno analiziramo odhajajoče leto in si prisegamo, da bo v novem nekaj drugače. Postali bomo boljši, več se bomo gibali, zamenjali bomo službo, ki nas spravlja v slabo voljo, naučili se bomo česa novega in še bi lahko naštevali. Sicer so nasprotovanja novoletnim zaobljubam, češ da se jih po štirinajstih dnevih že nihče ne drži več, povsem na mestu, vseeno pa so nekateri posamezniki zagotovo dovolj disciplinirani in zagnani, da jih uresničijo.

Če ste se odločili, da bo prav prehod v novo leto prelomnica, na kateri boste spremenili svoje življenje, je prav, da si vzamete nekaj časa in iskreno odgovorite na naslednja vprašanja: ali dajete zaobljubo zato, da bi zadovoljili sebe ali druge; kaj je želeni rezultat novoletne zaobljube; kateri strahovi vas ženejo k njej in ali ste resnično prepričani, da lahko dosežete zastavljeni cilj. Če res želite, da se zaobljuba uresniči, potrebujete dvoje: trden namen in prepričanje, da vam bo uspelo.

Kako torej premostiti prepad med pomanjkanjem volje in prepričanjem vase, v svojo odločnost, trdnost in načelnost? Podajam nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali na tej poti.

Cilji naj bodo čim bolj konkret­ni, specifični in jasni. Namesto splošne zaobljube, recimo shujšala bom, je primerneje reči, da se bom znebila petih kilogramov. Ali: bolj zdravo bom živela. Kaj to pomeni? Več bom spala, bolj zdravo bom jedla, več se bom rekreirala, poskrbela bom za sproščanje. Nato pa še bolj specifično, koliko več bom spala, kako se bom sproščala. Če se odločimo za zaobljube, jih postavimo resno, da bomo dosegli spremembe v lastnem vedenju.

Cilje uresničujte postopoma. Pri postavljanju zaobljub se osredotočite le na nekaj ciljev. Ne pričakujte, da boste izpolnili vse naenkrat. Če si boste zastavili preveč, boste skoraj gotovo neuspešni. Postavite si največ tri cilje in se osredotočite le na enega. Ko ga dosežete, nadaljujte z naslednjim. Tako boste gradili tudi samozavest in krepili motivacijo.

Novoletne zaobljube naj bodo realne in dosegljive. Cilje si postavite ravno tako visoko, da vam bodo v izziv, hkrati pa jih boste lahko dosegli. Pogosto smo nerealistični ne zgolj glede postavljenega cilja, ampak tudi glede hitrosti doseganja cilja, količine ciljev in tempa doseganja. Vsa nerealistična pričakovanja nas vodijo v sindrom lažnega upanja, kjer se vsakič znova ujamemo v neuspeh, a še kar vztrajamo v nerealističnih pričakovanjih.

Cilje si zapišite in postavite na vidno mesto. Nezapisane zaobljube in cilje kaj hitro pozabimo. Zapišite si jih in obesite na vidno mesto; na hladilnik, koledar, telefon. Če jih ne boste izpolnjevali, vam bodo vzbujali slabo vest, v nasprotnem primeru pa vas bodo navdajali s samozavestjo in še večjo motivacijo.

Zaobljube oziroma cilji naj bodo merljivi. Tako boste lažje preverjali, ali ste na dobri poti k uresničitvi.
Kljukajte in črtajte tiste, ki ste jih že uresničili. Pri opravljenih napravite kljukico, tako da se boste v trenutku, ko se boste ozrli na že prehojeno pot, lahko prepričali, da niste le govorili in sanjarili o nečem, ampak ste resnično ukrepali.

Na listek si zapišite tedenski načrt, odkljukajte opravljene obvez­nosti in po tednu dni preverite, ali ste bili uspešni. Lahko uporabite tudi katero od mobilnih aplikacij, ki vas bodo še bolj osebno opomin­jale na vaše cilje.
Če vam manjka samodiscipline, poiščite pomoč okolice. Če si želite gibanja zunaj, pa se včasih težko spravite k temu, si poiščite prijateljico, ki vas bo spodbujala, da se lotite zunanje rekreacije in obratno.   

Bodite potrpežljivi. Poskušajte se izogibati mišljenju po načinu »vse ali nič«, bolje je nekaj kot nič in nato postopoma nadaljujete. Zanesite se na moč volje, saj je ta tista, ki vas bo gnala naprej. Če se vam zdi, da nimate dovolj močne volje, vam iz izkušenj povem, da lahko tudi voljo postopno »natreniramo«.

Torej, zapišite si svoje novoletne zaobljube, določite akcijski načrt, nato pa korak za korakom počasi in vztrajno do cilja. Na tej poti pa le ne pozabite uživati. In to ne le prvi mesec ali dva. Dovolite si, da to postane vaš način življenja, in boste konec leta lahko rekli, da spadate med osem odstotkov ljudi, ki svojo novoletno zaobljubo tudi izpolnijo. Srečno!

***
Dunja Gačnik je inštruktorica pilatesa in učiteljica AEQ; info@sd-metulj.si.

Komentarji: