Zakaj se je bolečina vrnila?

Po letu dni se težave z bolečinami, mravljinci in nemočjo v obeh rokah spet vračajo.
Fotografija: Težave s karpalnimi kanali imajo pogosto ljudje (pogosteje ženske), ki morajo veliko delati z rokami. FOTO Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Težave s karpalnimi kanali imajo pogosto ljudje (pogosteje ženske), ki morajo veliko delati z rokami. FOTO Jure Eržen/Delo

Pred letom dni sem imela težave z bolečinami, mravljinci in nemočjo v obeh rokah. Postavili so mi diagnozo karpalnih kanalov. S fizioterapijo in zmanjšanjem obremenitev se je stanje izboljšalo. Spet sem lahko normalno zaživela, ponoči pa spala. Po letu dni se težave vračajo. Kaj bi bil lahko vzrok? Še vedno se držim navodil fizioterapevta. Opravljam fizično manj zahtevna dela, obiskujem tudi vodeno vadbo, pri kateri je poudarek na vzdržljivosti in moči. Hvala za pomoč. Sandra

V svoji fizioterapevtski praksi velikokrat slišim podobne zgodbe. Najpogosteje pri ljudeh s težavami v predelu ledvene hrbtenice. Več let sem bil v stiku s pacienti po operaciji hernije diska ledvene hrbtenice. V obdobju hospitalizacije sem jih naučil pravilnega vstajanja iz postelje, ergonomije, raztezanja mišic, krepitve stabilizacijskih mišic.

Po operaciji se jim je stanje precej izboljšalo in dobil sem občutek, da so v zelo kratkem času povsem pozabili na težave iz obdobja pred operacijo. Ker so se nekateri po nekaj letih vrnili na poseg, me je zanimalo, kaj so si pravzaprav zapomnili po prvem. Večinoma so pozabili vse. Zaradi izboljšanja stanja so opustili novo znanje in nadaljevali po starem. Torej so se spet odločili za tisto, kar jih je pripeljalo do težav. Tako je težko pričakovati dolgoročno izboljšanje stanja. Sandra, to bi bil lahko tudi vzrok za ponovitev vaših težav.

Težave s karpalnimi kanali imajo pogosto ljudje (pogosteje ženske), ki morajo veliko delati z rokami. Kuharice, šivilje, gospodinje imajo pri svojem delu precej obremenjena zapestja, dlani, vrat. Tudi delo z računalniško miško ni najbolj naklonjeno našemu telesu. Z leti pretiranih obremenitev lahko v karpalnih kanalih nastane utesnitev in pojavijo se bolečine, mrav­ljinci v dlaneh. Ti občutki lahko sevajo navzgor po podlakti. Ko se stanje slabša, se lahko zmanjša moč prstov, predmeti nam padajo iz rok. Šele takrat ljudje začnejo iskati pomoč.

Pri rehabilitaciji težav s karpalnimi kanali se lotevam obravnave tkiva od vratu do prstov na roki. S sprostitvijo tkiva se zmanjša utesnjenost živčnih struktur, kar zmanjša bolečine in mravljince. Če je treba, v obravnavo vključim tudi prsno hrbtenico in korigiram držo telesa. Razbremenitev telesa je na prvem mestu. Dvigovanje težkih predmetov, kot so veliki kuhinjski lonci, je treba opustiti, izboljšati je treba ergonomijo dela. V večini primerov se stanje normalizira, če pride pacient po pomoč pravočasno. Drugače pa je potrebna operacija.

Tako pri konzervativnem (fizioterapija) kot operativnem zdravljenju je treba uvesti spremembe, sicer se težave lahko ponovijo in tudi stopnjujejo. Sprememba delovnih navad je nujno potrebna, vendar veliko težja, kakor se zdi. Čeprav se zavedamo, kaj nam pomaga, kako se lahko razbremenimo, se po izboljšanju zdravstvenega stanja zelo hitro vrnemo v stare tire. Pri težavah s karpalnimi kanali bi predlagal opustitev fizičnih obremenitev. Če na vadbi dvigujete uteži, ki jih držite v rokah, bi vam priporočal, da to opustite in telo krepite na drugačen način. Z vajami, pri katerih ni potrebno stiskanje dlani. Obiščite tudi svojega fizioterapevta, da čimprej zmanjšata bolečine in optimizirata funkcijo roke.

Pazljivost je potrebna po vseh poškodbah, preobremenitvah, operativnih posegih. Vsaka sprememba na telesu prinese omejitve in treba jih je upoštevati. Še pomembnejše pa je preprečevanje nastanka poškodb. Zdravo telo zmore veliko več kot poškodovano. To zdravje je treba negovati in čuvati, saj se ob pretirani obremenitvi lahko vse hitro spremeni.

Komentarji: