Banko menda oškodovali za 13 milijonov evrov

Poleg Mateja Raščana obtožena še nekdanja vodilna v NKBM Matjaž Kovačič in Manja Skernišak.
Fotografija: Matej Raščan (na fotografiji s svojim zagovornikom Stojanom Zdolškom) očitke tožilstva zavrača. FOTO:Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Matej Raščan (na fotografiji s svojim zagovornikom Stojanom Zdolškom) očitke tožilstva zavrača. FOTO:Mavric Pivk/Delo

Na mariborskem sodišču je včeraj znova potekal predobravnavni narok zoper nekdanjega prvega moža Dela Revij Mateja Raščana, ki ga specializirano državno tožilstvo skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Nove KBM Matjažem Kovačičem in članico uprave Manjo Skernišak bremeni zlorabe položaja. Raščan je vnovič zavrnil očitke tožilstva.

Naroka se je od treh obdolženih udeležil le on, oba nekdanja bankirja pa sta se opravičila in se bosta o krivdi znova izrekla predvidoma 24. novembra. Šele takrat bo jasno, kdaj se bo začela glavna obravnava z zagovori obdolženih, poroča STA.
Vsi trije so možnost priznanja krivde sicer zavrnili že konec septembra, ko je narok izpeljala mariborska okrožna sodnica Vanja Verdel Kokol, a je takrat zagovornik Skernišakove Valter Bogataj zahteval njeno izločitev. Kot je pojasnil, je bila v kazenski postopek vključena že v fazi preiskave, ko je zunajsodni senat odločal o pritožbah zoper odločitve preiskovalnega sodnika, s tem pa bi lahko vzbudila dvom o nepristranskosti sojenja. S predlogom za izločitev sodnice mu je uspelo.

Raščan je tako včeraj pred novo sodnico Barbaro Nerat znova zanikal krivdo, ki jo namerava njegov odvetnik Stojan Zdolšek izpodbijati v celoti. Na začudenje sodnice odvetnik ni podal niti enega dokaznega predloga ali predlagal zaslišanja prič, prav tako ni nasprotoval, da bi sojenje izpeljala sama brez sodnega senata.

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi pooblaščenec Nove KBM, ki je medtem zamenjala lastnika, kljub temu pa je v imenu banke za vse tri skupaj vložil premoženjskopravni zahtevek v višini skoraj 13 milijonov evrov. Glavnino krivde za oškodovanje je v zahtevku pripisal nekdanjima vodilnima v takrat še državni banki, Raščanu pa pomoč pri kaznivem dejanju.
Kovačič je že po septembrskem naroku povedal, da so pravnomočno končani stečaji javne listine, zato lahko vsak preveri in ugotovi, da Nova KBM od Monere v stečajnem postopku pri posojilih, ki so del obtožnice, ni terjala niti centa in tako škoda sploh ni mogla nastati. Njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je predlagal izločitev dela dokazov, pridobljenih s po mnenju obrambe nezakonito preiskavo strežnika banke in komunikacije Kovačiča po elektronski pošti. Takrat ga namreč kot osumljenega o preiskavi sploh niso obvestili, niti pri njej ni mogel sodelovati.
 

Zlorabila naj bi položaj


Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak obema nekdanjima vodilnima v takrat državni banki očita, da sta zlorabila položaj, s tem ko naj bi mimo vseh bančnih pravil, zakonskih in podzakonskih aktov in tudi opozoril uslužbencev banke Raščanu oziroma njegovemu kreditno nesposobnemu podjetju Monera za plačilo prvega svežnja delnic Dela Revij pridobila 7,5 milijona evrov posojila, kredit pa je bil povsem nezavarovan in nikoli vrnjen. »Da bi se izognila odločanju na kreditnem odboru banke, so pod pretvezo nakupa delnic neke srbske družbe Raščanovi družbi nakazali še dodatnih 5,5 milijona evrov, s čimer so banko oškodovali za 13 milijonov evrov,« je pojasnil Krumpak in kljub drugačnim trditvam obrambe zatrdil, da Nova KBM ni dobila povrnjenega niti evra, kredit pa so morali v sklopu sanacije bančnega sistema prenesti na DUTB, še poroča STA.

Naj spomnimo, da je bil Raščan že obsojen zaradi zlorabe položaja, potem ko se je s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni za kaznivi dejanji zlorabe položaja in poslovne goljufije, ker je Delo Revije, nekoč uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. I. R.

Preberite še: