Črnogorski politik obtožil slovenskega bančnika pranja denarja

Prek Črne gore se je domnevno pral denar iz Slovenije, pridobljen s korupcijo in kriminalnimi dejanji. Črt Mesarič dejanje zanika.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nebojša Medojević, črnogorski politik, je na twitterju zapisal, da je slovenski bančnik Črt Mesarič (vodil je NKBM, nazadnje pa NLB Montenegro) del mreže, ki je prala denar za črnogorski režim. Prek Črne gore naj bi se pral denar iz Slovenije, pridobljen s korupcijo in kriminalnimi dejanji.

»Prebral sem, kar je zapisal, in lahko rečem le to, da nisem sodeloval pri kriminalnih dejanjih, ki jih omenja. To so neumnosti. S preiskavo, povezano s krediti banke, ki sem jo vodil v Črni gori, pa te njegove trditve nimajo nič. To sta dve povsem različni zadevi. Na zaslišanje sem lani odšel prostovoljno, od tedaj nimam v zvezi s tistim primerom prav nobenih informacij,« pravi Črt Mesarič.

Pisali smo že, da je črnogorsko specializirano državno tožilstvo v okviru preiskave, povezane z enim od poslov NLB Montenegro, začelo obsežen postopek. Maja lani so v njegovem okviru zaslišali tudi nekdanjega predsednika uprave NLB Montenegrobanke, Mariborčana Črta Mesariča. Mesaričev odvetnik Dragoljub Đukanović danes ni odgovoril na naša vprašanja, prav tako se na prošnjo za komentar, v kateri fazi je postopek, niso odzvali na tožilstvu. Slovenskih preiskovalnih organov črnogorski organi za sodelovanje niso zaprosili.

Naj spomnimo: tožilci so osumili Mesarića in črnogorskega poslovneža Nebojšo Boškovića, da naj bi bila na čelu kriminalne skupine, ki je v zadevi Primorka državo oškodovala za več kot 20 milijonov evrov. Načrt kriminalne organizacije je menda bil, da prek dveh podjetij iz Podgorice in enega iz Bara v okviru programiranega stečaja pod ugodnimi pogoji kupijo premoženje državne družbe Primorka. To bi z odobritvijo kredita financirala NLB Montenegrobanka. Hkrati obstaja sum, da je bilo v izdelanem poslovnem načrtu prikazano neresnično stanje in da bodo krediti porabljeni za oživitev proizvodnje v Primorki in poplačilo obveznosti do delavcev, ki bodo ostali brez službe.

Črt Mesarič FOTO: Blaž Samec/Delo
Črt Mesarič FOTO: Blaž Samec/Delo

 

NLB spisala več ovadb


NLB je po naših informacijah v zvezi s krediti, ki so bili dani v času, ko je banko v Črni gori vodil Mesarič, podala več naznanil suma kaznivega denarja, nekateri krediti naj bi bili sporni, ker so bile zanje zastavljene nepremičnine, ki jih NLB v postopku razreševanja slabih kreditov po Balkanu zdaj ne more prodati. Spornih kreditov naj bi bilo več, kredit v zadevi Primorka pa je po mnenju naših sogovornikov »brez logike in ne bi smel biti odobren tudi zato, ker so bili predstavljeni poslovni načrti povsem nerealni«. Mesarič je menda »banko spremenil v razvalino«.

V NLB poudarjajo, da so pred leti izvedli temeljit in celovit pregled slabih naložb, nastalih kot posledica slabih praks v kreditiranju v preteklosti. O ugotovitvah pregleda je banka obvestila pristojne organe, med temi organe pregona. Podala je več kazenskih ovadb in naznanila sume kaznivih dejanj. »Konkretnih podatkov, vezanih na posamezne entitete, ne moremo razkrivati, komentiranje konkretnih primerov pa je v pristojnosti organov, ki jih obravnavajo. Naj še dodamo, da takratni vodilni delavci niso več zaposleni v NLB oziroma NLB Skupini. Slabe naložbe, ki so še ostale v bilancah banke oziroma skupine, rešujemo v okviru aktivnosti za zmanjševanje slabih naložb,« poudarjajo v NLB.


 
Leta 2017 se je delež slabih posojil zmanjšal na vsega 9,2 odstotka, delež nedonosnih izpostavljenosti (mednarodno bolj primerljiv količnik NPE) pa na 6,7 odstotka. Nadaljevanje trenda izboljšanja kakovosti kreditnega portfelja se je leta 2017 pokazalo v zmanjšanju obsega slabih posojil (NPL), ki se je zmanjšal za kar 35 odstotkov.
 
Trend zmanjševanja se nadaljuje tudi letos, saj je v prvem četrtletju delež slabih posojil znašal 8,8 odstotka, delež nedonosnih izpostavljenosti (količnik NPE) pa se je zmanjšal na 6,2 odstotka. Trendi na področju upravljanja nedonosnih izpostavljenosti so dobri in kaže, da bo banka celo presegla načrtovane cilje, še napovedujejo.
 

Kdo je Črt Mesarič


Mesarič se je v medijih v zadnjem času pojavil tudi po tem, ko so mu iz njegovega stanovanja v Budvi ukradli sef, v katerem je imel sto tisoč evrov in druge dragocenosti, od nakita do ure s posvetilom nekdanjega prvega moža Črne gore Mila Đukanovića, ta mu jo je menda podaril za zasluge za državo. Pozneje so se pojavila ugibanja, so pisali nekateri mediji, ali gotovina res izvira iz odpravnine, ki naj bi jo dobil Mesarič.
 
Naj spomnimo: Črt Mesarič je bil v preteklosti med drugim tudi predsednik uprave druge največje banke v državi NKBM, svojo profesionalno pot pa je končal v Montenegrobanki v Črni gori. Hčerinsko banko NLB je vodil od leta 2005 do 2011.