Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Direktor z davčno utajo domnevno pridobil več kot 270.000 evrov

Policija je ovadila direktorja nekdanje gospodarske družbe iz Sežane. Očitajo mu utajo davkov ter ponaredbe in uničenje poslovnih listin.
Policija je ovadila poslovneža. FOTO: Jure Eržen/Delo
Policija je ovadila poslovneža. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
9. 3. 2021 | 15:19
3:38
Koprski kriminalisti so konec februarja ovadili 63-letnega nekdanjega direktorja zdaj že ugasle gospodarske družbe iz Sežane zaradi suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Moški je podjetju pridobil več kot 270.000 evrov premoženjske koristi v obliki utajenega DDV, so zapisali na PU Koper.

Pri preiskavi je policija ugotovila, da je moški, ki ima poleg slovenskega tudi italijansko državljanstvo in stalno prebiva v Italiji, kot direktor od marca 2017 do maja 2018 odrejal računovodji, da je v poslovne knjige te družbe knjižil 28 izdanih računov tujim družbam, 19 pripadajočih prevoznih listin in devet prejetih računov od slovenskih dobaviteljev, ki so vsebovali lažne podatke oz. so prikazovali lažne posle, so danes sporočili s koprske policijske uprave (PU).

Zaradi izdelave in uporabe ponarejenih prejetih in izdanih računov ter prevoznih listin so moškega kazensko ovadili za devet kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

image_alt
Zaradi davčne utaje v Sloveniji 15 hišnih preiskav


Storitev kaznivih dejanj davčne zatajitve je kriminalistom uspelo dokazati le v posameznih primerih, zato je bila podana kazenska ovadba le za dve tovrstni kaznivi dejanji, s katerima je sežanski družbi omogočil utajo DDV v skupnem znesku 270.000 evrov, so navedli na PU Koper.

Utajo DDV naj bi osumljeni po navedbah policije izvedel tako, da je finančni upravi lažno prikazal, da ima družba pravico do odbitka DDV, ki je nastal ob uvozu blaga iz Turčije v Slovenijo, ker naj bi izpolnjevala osnovni pogoj, da je uvoženo blago dobavila kupcem oz. družbam v drugo državo članico EU, v tem primeru v Italijo.

Kriminalisti so ugotovili, da družba pogoja za neplačilo DDV ni izpolnjevala, saj dobave v Italijo niso bile resnične oz. je šlo za dobave t.i. missing trader družbam, ki v namembni državi pristojnemu davčnemu organu niso poročale teh pridobitev in niso obračunale DDV. Tako naj bi osumljeni dosegel, da se je sežanska družba izognila plačilu DDV od uvoza blaga.

Utajo DDV sežanske družbe v obliki neupravičeno vrnjenega DDV naj bi 63-letnik izvedel tako, da je na podlagi lažnih nabav blaga od štirih slovenskih dobaviteljev sežanski družbi omogočil, da je dobila vrnjen DDV, ki je bil naveden na prejetih lažnih računih slovenskih dobaviteljev. S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so slovenski dobavitelji izbrisani iz registra gospodarskih družb in da v času izdaje lažnih računov niso poslovali. Ugotovljeno je bilo tudi, da blago sploh ni obstajalo.
Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

Družba iz Sežane je odgovorna za kazniva dejanja, ki jih je osumljeni direktor storil v njenem imenu in v njeno korist, vendar je koprski kriminalisti niso kazensko ovadili, saj je novembra 2019 šla v stečaj, maja 2020 pa je bila izbrisana iz registra družb, ker ni imela premoženja, so še navedli na policiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine