Hišna preiskava pri 39-letnem osumljencu iz Ljubljane

Policija zbira obvestila zaradi suma kaznivega dejanja hujskanja k upiranju in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje.
Fotografija: Protesti 5. novembra so se končali s spopadom med različnimi maskiranimi skupinami in policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Protesti 5. novembra so se končali s spopadom med različnimi maskiranimi skupinami in policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljanski kriminalisti so danes v povezavi z nasilnimi izgredi v četrtek, 5. novembra, na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo pri 39-letnem osumljencu iz Ljubljane, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. 

​Kot so pojasnili, zbirajo obvestila zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po prvem in drugem odstavku 302. člena kazenskega zakonika in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje po prvem in drugem odstavku 301. člena. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo. Za prvo omenjeno kaznivo dejanje je najvišja zagrožena sankcija zaporna kazen do treh let, za drugo pa od šest mesecev do treh let.

image_alt
»Čakam na operacijo čeljusti«


Kot piše STA, so hišno preiskavo opravili pri moškem, ki je odredbo o preiskavi tudi sam objavil na Facebooku. Kot je 13. novembra na odboru DZ za notranje zadeve povedal notranji minister Aleš Hojs, je bil med tistimi, ki so vabili na nasilni protest. »Ve se, v kakšnih postopkih je gospod, kolikor vem, gre za zadeve, povezane s trgovino z drogami, in podobne stvari,« je dejal takrat.

Danes pa je Hojs ob obisku v Ilirski Bistrici glede hišnih preiskav poudaril, da je bil o preiskavi obveščen, a je ne more komentirati. »Večkrat sem že povedal, da sem bil nezadovoljen s hitrostjo odkrivanja protestnikov oz. tistih organizatorjev. Policija me je v preteklem tednu strokovno prepričala, da naj ne bom nestrpen, ker so postopki pri takih odkrivanjih relativno dolgi. Očitno je, da policija na tem dela in seveda moram biti zadovoljen, da se nekaj v to smer premika. Predvsem bom pa zadovoljen takrat, ko bomo našli tistega, ki napada policijo, ki policijo brca v hrbet, ki pretepa fotoreporterja in tako naprej,« je izjavil. Sicer je vztrajal pri tem, da so za nastalo situacijo soodgovorni tudi mediji.

Glede namigovanj, da za nasilnimi protesti stojijo organizacije, povezane s SDS, je Hojs odvrnil, da če to drži, tudi pričakuje, da bo policija to odkrila, da pa gre pri trditvah Levice za pavšalne očitke.
 

Poleg 15 policistov huje poškodovan fotoreporter 


V četrtek, 5. novembra, se je sicer popoldne v srediču Ljubljane zbralo nekaj sto ljudi, med katerimi so posamezne skupine začele izzivati policiste, vse skupaj pa se je stopnjevalo v izgrede. V nasilni protestih je bil poleg 15 policistov huje poškodovan fotoreporter fotoagencije BoBo Borut Živulović, ki so ga nasilneži napadli in nezavestnega še pretepali. Nasilne proteste je obsodila tudi politika, še vedno pa ni jasno, kdo je proteste organiziral.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Preberite še: