Hrvaški policisti izrekli najvišjo prometno kazen doslej

Štiriindvajetletnik, ki so mu namerili 1,97 promila alkohola, bo o tem tri mesece razmišljal v zaporu.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Delo

Devetdeset dni zapora in dveletna prepoved vožnje vozil B kategorije. To je kazen, ki so jo hrvaški policisti v mestu Gračac izrekli 24-letniku, domačinu v volkswagnu. Kot piše Jutarnji list, so ga ustavili zaradi težjih prometnih prekrškov, nato pa mu z alkotestom izmerili 1,97 promila alkohola v krvi.

Vozil je, preden mu je pretekla prejšnja prepoved vožnje vozil B kategorije. Kazen je bila izrečena hitro in je že pravnomočna. Že danes ga bodo predali upravnikom zapora v Gospiću.



Nov hrvaški zakon o varnosti v cestnem prometu sicer med najhujše prekrške uvršča naslednje: preseganje dovoljene hitrosti v naseljenih krajih za več kot 50 kilometrov na uro, vožnjo na avtocestah in nekaterih drugih cestah v nasprotni smeri, nameren prehod čez rdečo oziroma prehod čez rdečo brez zmanjšanja hitrosti ali z višanjem hitrosti ali celo prehod večih rdečih luči.

Med najtežje prekrške pa uvrščajo odklonitev preizkusa prisotnosti alkohola ali drog v organizmu, vožnjo pod vplivom alkohola nad 1,5 promila in vožnja pod vplivom drog in vožnjo v času prepovedi, ko vozniku odvzamejo vozniško dovoljenje.