Je mobitel bolj primeren od pištole igrače?

Nevarnosti spleta: Otrok je prek mobitela žal izpostavljen različnim nevarnostim
Fotografija: Otroci pričnejo uporabljati elektronske naprave prehitro, za kar so odgovorni starši. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Otroci pričnejo uporabljati elektronske naprave prehitro, za kar so odgovorni starši. FOTO: Dokumentacija Dela

Ljubljana – Policisti so pred kratkim prijeli Slovenca, ki je preko interneta nagovarjal dekleta, da so se slikala gola, se z njim srečevala, pri tem pa jih je spolno zlorabljal, so povedali na ljubljanski policijski upravi. Vse starše opozarjajo, naj posvetijo več pozornosti nevarnostim na spletu.

Kot je povedal Robert Tekavec iz sektorja kriminalistične policije policijske uprave, gre za družinskega moškega, starejšega od 40 let, ki je v 10 letih stopil v stik z med 100 in 150 otroki. Osumljeni je trenutno v priporu, preiskava pa se nadaljuje.

»V Sloveniji smo leta 2017 obravnavali 187 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, leta 2016 pa 110. Letos je ta številka že višja od 120, še nekaj deset preiskav pa je v teku,« ob tem pojasnjujejo policisti in dodajajo, da so leta 2017 identificirali 110 žrtev kaznivega dejanja, mlajših od 18 let, 183 oseb pa so ovadili. Kot so ugotovili, je v posameznih primerih komunikacija najprej stekla preko aplikacij in se končala z neposredno zlorabo otroka.

Na policiji poudarjajo, da gre večinoma za zelo kompleksne preiskave, v katerih sodelujejo različni strokovnjaki iz policijskih vrst, skoraj pri vsaki preiskavi pa poteka sodelovanje s tujimi varnostnimi organi in agencijami Interpol ter Europol. V letu 2018 so kriminalisti v Sloveniji tako zavarovali in pregledali več kot milijon in pol fotografij, več kot 120.000 videoposnetkov, za potrebe predkazenskega postopka pa izločili okrog 400.000 slikovnih datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok ter okrog 10.000 videoposnetkov.

»Starši se moramo zavedati, da je lahko tudi naš otrok potencialna žrtev spolne zlorabe preko spleta. Z otroci se moramo ukvarjati, se pogovarjati in si zaupati. Če svojega otroka ne poznamo, potem ne moremo opaziti sprememb v njegovem vedenju. Vsako spremembo v vedenju ne gre pripisati odraščanju. Apeliramo na vas, da se o tej temi pogovorite s svojimi otroki. Vprašajte jih kaj bi storili, če bi jih kdo nagovarjal preko spleta naj se slečejo, kaj bi naredili, če bi jih neznana oseba povabila ven,« pravijo na policiji in dodajajo, da bodite pozorni na njihov odziv in odreagirajte.

Kot opozarjajo, so zlorabe preko spleta žal realnost našega vsakdanjika: »Otroci pričnejo uporabljati elektronske naprave prehitro, za kar smo odgovorni starši. Premalokrat jih opozorimo na nevarnosti in odgovornosti, ki so povezane z njihovo uporabo,« pravijo na policiji in poudarjajo, da so starši po eni strani zelo zaščitniški in recimo otroku ne bodo kupili plastične pištole, ker je to neprimerna igrača, kupili pa mu bodo telefon in mu s tem omogočili dostop tudi do informacije o tem, kako izdelati bombo in ga izpostavili vsem nevarnostim, ki prežijo nanj. Otroka je treba opozoriti na spletne plenilce. Kot še poudarjajo na policiji, je treba otroke naučiti reci NE, ko komunikacija zaide v napačno smer, ko oseba na drugi strani zahteva nekaj več, ko zaide pogovor na spolnost. Osebe na drugi strani niso vedno to, za kar se predstavljajo.