Mamilarsko navezo je vodil upokojenec

Za svoje posle so uporabili stanovanje 90-letne dementne sorodnice.
Fotografija: Avstrijski policisti so prijeli 13 preprodajalcev, eden od vodij je bil upokojenec. FOTO: Polizei.gv.at
Odpri galerijo
Avstrijski policisti so prijeli 13 preprodajalcev, eden od vodij je bil upokojenec. FOTO: Polizei.gv.at

Celovec – V Avstriji so člani kriminalne združbe presenetili s svojim načinom delovanja. Mamila so hranili tudi v stanovanju dementne 90-letnice, ki je bila v sorodstvenem razmerju z enim od storilcev. Za prav poseben par pa sta se izkazala 33-letni Hrvat, sicer odvisnik od kokaina, in njegova 24-letna družica, visoko noseča heroinska odvisnica, ki je drogo pogoltnila.

Ljubljančan je na avstrijsko Koroško tihotapil mamila, ki so jih 66-letni upokojenec in njegov 35-letni sin pa tudi 52-letnik iz Volšperka nato hranili in prodajali manjšim preprodajalcem in odvisnikom – obojih so v preiskavi zaznali okoli 150. Tudi količine mamil, ki naj bi jih družba razpečevala po Celovcu in Koroškem, niso majhne: samo 66-letnik in sin naj bi od leta 2016 preprodala nekaj kilogramov, celotna združba pa dvomestno število kilogramov kokaina in heroina.

Upokojenec namreč ni nabavljal le pri Ljubljančanu, ampak tudi drugje v Sloveniji: tako sta s sinom v posel vključila še dva 35-letna Celovčana, ki sta kokain kupovala pri različnih virih v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem. Kokain je imel 66-letnik doma, hranili pa so ga še v več stanovanjih. »Za redčenje in pakiranje v manjše količine so uporabili stanovanje 90-letne dementne gospe, ki je bila v sorodstvenem razmerju z enim od storilcev,« smo še izvedeli.


V telesu pretihotapila vsaj kilogram


Policija je v večmesečni preiskavi, ki so jo poimenovali Pinocchio (Ostržek), odkrila tudi par, ki je pričakoval otroka: 33-letni Hrvat, odvisnik od kokaina, je svojo 24-letno visoko nosečo partnerico, avstrijsko državljanko, ki je odvisnica od heroina, uporabljal kot mulo za tihotapljenje heroina; nosečnica je pakirano mamilo pogoltnila in tihotapila v telesu. Tako naj bi na avstrijsko stran pretihotapila vsaj kilogram heroina, ki sta ga preprodajala odvisnikom in manjšim preprodajalcem.

Ko je rodila, so morali novorojenčka bolnišnično obravnavati zaradi materine odvisnosti. Na ogorčenje vseh pa je mamila preprodajala tudi na območju bolnišnice, kjer sta bila z otrokom. Med njenimi odjemalci oziroma preprodajalci so ujeli tudi 27-letnega črnogorskega državljana, ki je imel stik s slovenskimi preprodajalci: z njimi se je dogovarjal, po potrebi pa tudi prevažal mamila iz Slovenije v Avstrijo.

Kot nam je pojasnila predstavnica policije avstrijske Koroške Waltraud Dullnigg, so našega državljana z evropskim pripornim nalogom prijeli v Nemčiji: »Ta 27-letni slovenski državljan je bil rojen v Ljubljani, nazadnje je bival v Nemčiji, pred tem v Celovcu.« Med hišnimi preiskavami so pri trinajsterici našli droge, nekaj tisoč evrov gotovine in strelno orožje.